Přeskočit na hlavní obsah

Novinka v ochraně dětí na Internetu – Velká Británie

Ve Velké Británii vznikl dokument, podle něhož se budou moci orientovat rodiče dětí, které začínají s Internetem.
Britové mají nový strategický dokument pro bezpečnost dětí na Internetu, který obsahuje například řešení problematiky klasifikace počítačových her a přístupu k sociálním sítím. Novináři materiál zvaný Byron Rewiew označují za přelomový. Dětská psycholožka doktorka Tanya Byron na obsáhlém dokumentu pracovala půl roku. Radí v něm rodičům, jak se vyrovnat s možným vlivem Internetu a počítačových her na jejich děti. O studii požádal doktorku Tanyu Byron v roce 2007 sám britský ministerský předseda Gordon Brown.
Za velké téma považuje Tanya Byron klasifikaci počítačových her. Podle studie nestačí hru označit za nevhodnou pro hráče do osmnácti let, rodiče by se měli orientovat podle vyspělosti svého dítěte. V současnosti jsou některé hry jednoduše označeny jako “pro dospělé”. Nový systém klasifikace má být přehlednější, s jednou danou sadou podobných log a s přesnějším označením obsahu na balení. Novinkou má být trestní odpovědnost obchodníka, který prodá dítěti hru pro něj nevhodnou.
Ze shrnutí poznatků a východisek vyplývá, že pro současný svět komunikace platí známý termín digital divide nejen pro srovnání vyspělých zemí a zemí třetího světa, ale také pro srovnání počítačové gramotnosti dětí a jejich rodičů. Děti jsou v oblasti využívání technologií dnes podstatně dále než většina rodičů. Tuto poučku by měly respektovat všechny zúčastněné strany, které mohou do ochrany dětí na Internetu promlouvat.
Má vzniknout orgán, který bude reportovat výsledky svého snažení přímo britskému premiérovi. Na provozu orgánu se budou podílet kromě vlády i společnosti, které mají co do činění s Internetem a počítačovými hrami a další orgány. Hlavní dva úkoly jsou jasné – jde o lepší regulaci (vzniknou nová dobrovolná pravidla, na kterých se zúčastnění dohodnou) a lepší poskytování informací (klíčové role bude hrát vláda se svými novými zákony, školy a další organizace). Za vládu budou spolupracovat organizace z nejrůznějších rezortů, kterých se problematika týká. Organizace UK Council on Child Internet Safety (tak se má nový orgán jmenovat), bude mít sekretariát napojený na všechna potřebná ministerstva, aby byla zajištěna koordinace činností. Organizace ustanoví pracovní skupinu, v níž budou zasedat technologičtí experti i specialisté na vývoj dětí.
Při pohledu na situaci v České republice, vidíme nejmarkantnější rozdíl v tom, že česká vláda stojí v této problematice trochu stranou. Například známý projekt Internet Hotline se sice chlubí záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, nicméně vládní aktivity jsou v podobných projektech spíše neviditelné. O bezpečnosti dětí na Internetu informuje také projekt Saferinternet, v tomto případě jde o součást celoevropských aktivit.
(Eva Rosíková)
Zdroj: http://www.lupa.cz/clanky/britove-to-mysli-s-ochranou-deti-vazne/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén