Přeskočit na hlavní obsah

Jak se projeví finanční krize na internetu

Výdaje na reklamu

V současné době již internetový trh pociťuje zdrženlivost některých zadavatelů, kteří z opatrnosti před dopady z finanční krize omezují své plány.
Seznam.cz předpokládá, že kvůli úsporám vyvolaným krizí přijde o necelých 5 % z tržeb za displey reklamu. Ta přitom loni tvořila asi třetinu z celkového obratu seznamu. Přičemž v posledním čtvrtletí již Seznam vnímá útlum, hlavně v segmentu auto-moto, realitním segmentu a v rychloobrátkovém zboží. To je vysvětlováno především jakousi plošnou předběžnou opatrností a vyčkáváním firem. Z tohoto důvodu také firmy nechtějí výdaje na reklamu navyšovat.
Vyčkávání zadavatelů nepotvrdil provozovatel iDnes.cz ani CET 21 - provozovatel nova.cz a tn.cz. Oba ale připouštějí zpomalení tempa růstu. V případě nova.cz a tn.cz je to 15 % oproti původním očekávaným 20 %. Každopádně, servery tn.cz a nova.cz se můžou spolehnou na významnou pomoc TV Nova. Ta totiž zadavatele motivuje utrácet i na zmíněných webech, a to se slevou za velice žádanou televizní reklamu.

Ovšem portálů a serverů, jejichž obchodní model je založen na bannerové reklamě, zápisech do katalogu, pay per click systému nebo marketingovém poradenství se nervozita z krize zatím nijak zvláště netýká.

Podle agentury OMD, která odhaduje čisté investice do reklamy, rostla v roce 2008 display internetová reklama o 22,3 procenta.
Z aktuálních odhadů agentury vyplývá, že finanční krize vliv na výdaje firem v roce 2009 na reklamu v tuzemských médiích mít bude. Podle méně optimistické varianty výhledu čisté výdaje firem meziročně klesnou o 2,3 procenta, v lepším případě se zvýší o desetinu procenta. I v pozitivnější verzi ale OMD odhaduje horší vývoj než v září.
Obě varianty ale počítají s růstem internetové reklamy, která je ve výdajích tradičně nejdynamičtěji rostoucím typem média. Internet bude podle čistých výdajů firem na reklamu třetím nejsilnějším typem média. Pozitivnější varianta počítá s meziročním růstem o 17 procent na čtyři miliardy korun, horší pak se zvýšením o 14 procent na 3,9 miliardy Kč. Podle zářijového odhadu měl být růst pětinový na 4,1 miliardy.

Nákupy přes internet

Navzdory finanční krizi tuzemské e-shopy registrují v letošním předvánočním období více objednávek, než tomu bylo loni. Utahování opasků českých spotřebitelů se tedy na internetu zatím nekoná. Během listopadu a prosince roste online poptávka o stovky procent, nejvíce oblíbené jsou tradičně parfémy. Prodej parfému roste oproti běžnému roku až o 700%. Nejčastějším faktorem při rozhodování tuzemských spotřebitelů je cena. Internetoví prodejci tak, ve snaze získat zákazníky z kamenných obchodů a konkurenčních e-shopů, pracují s nízkou marží a nabízejí stále nižší ceny. Neseriozní prodejci tak činí na úkor kvality, což ale internetovému obchodování rozhodně neprospívá.
Někteří nakupující tak po špatných zkušenostech například s dodáním zboží zjišťují, že cena není jediný faktor, který by měli zvažovat. Obracejí se tedy na nezávislé nákupní rádce, které obsahují také recenze zboží a e-shopů od zkušených uživatelů

Že internet k nákupu nebo výběru vánočních dárků užívá stále více tuzemských uživatelů vyplývá i z průzkumu, který provedly internetové servery Heureka.cz, Aukro.cz a Obchodnidum.cz. Češi loni ve webových obchodech utratily 18 miliard korun, což bylo o čtyři miliardy více než o rok dříve. Letos se očekává růst na 22 miliard korun.
Z průzkumu vyplývá, že:
  • 2 % uživatelů pořídí celou vánoční nadílku přes e-shopy,
  • 90 % uživatelů se na internetu nechává inspirovat tipy na dárky, případně část vánočních dárků i nakoupí.

Dále že:

  • přibližně 18 % dotázaných hledá vánoční dárky v nabídce internetových obchodů, které znají nebo u kterých už nakoupili,
  • 14 % se obrací na internetové stránky nákupních rádců nebo srovnávačů cen.

Mezi nejčastěji nakupované dárky patří vedle parfémů také elektronika a drobné domácí spotřebiče. Hitem letošních Vánoc jsou LCD televizory a fotorámečky. Podle serveru Kasa.cz pak mezi dárky převažuje drobnější zboží v cenových relacích od 1000 do 2000 korun.

Hlavním důvodem nákupu na internetu je pro Čechy především příznivá cena zboží (84 % účastníků průzkumu) a široký sortiment (66 %). Motivací k nákupu na internetu jsou také slevy a speciální nabídky (71 %).

Z výše uvedeného vyplývá, že zájem spotřebitelů o nákup přes internet v České republice roste každým rokem. Přestože se ČR zatím nemůže porovnávat se státy jako je Dánsko či Holandsko, kde přes internet nakupuje více než polovina lidí. Statistiky ale jasně dokládají současný rostoucí trend. Pro nákup na internetu hovoří pohodlí domova, nižší ceny a neomezená možnost výběru zboží. Z průzkumů také plyne, že nákup přes internet vyzkoušelo již více než 90 % uživatelů, přičemž 50 % z nich nakupuje alespoň jednou měsíčně.

(Lucie Tichá)

Zdroje:
http://mam.ihned.cz/109-31334720-on-krize-100000_d-b8
http://www.finance.cz/zpravy/finance/203047-omd-vydaje-na-reklamu-kvuli-krizi-klesnou-az-o-2-3-procenta/
http://mam.ihned.cz/c4-10000006-31692780-100000_d-nakupu-pres-internet-pribyva
http://mam.ihned.cz/109-31692780-on-n%E1kup%F9+p%F8es+internet-100000_d-05


Share/Save/Bookmark



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Google Ads představuje nové funkce pro Performance Max kampaně

Performance Max kampaně jsou nejnovějším typem kampaní v Google Ads. Ve své podstatě kombinují téměř všechny ostatní typy reklam; vyhledávací, obsahová i nákupní. A také všechny funnely; akvizici i remarketing. Jednoduše řečeno, mají mít maximální záběr pro teoreticky maximální výkon. Není proto žádným tajemstvím, že společnost Google se snaží své inzerenty pobízet směrem právě těchto Performance Max kampaní. Dokonce od 3. čtvrtletí 2022 by právě tento typ kampaní měl úplně nahradit chytré kampaně v Nákupech a také kampaně místní. Vzhledem k těmto okolnostem a faktu, že se kampaně Performance Max stávají jakýmsi novým standardem v PPC sféře, se společnost Google rozhodla přidat nové funkce, které by měly svým inzerentům ještě zefektivnit jejich snažení. 

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!