Přeskočit na hlavní obsah

Budoucnost internetového marketingu – Web 2.0 Summit 2010

V San Franciscu proběhl každoroční summit Web 2.0, na kterém se pravidelně oznamují zajímavosti a novinky ze světa internetu. Pro marketing na internetu a jeho budoucnost bylo zajímavé vystoupení analytičky investiční banky Morgan Stanley – Mary Meeker, který bývá také nazývána jako „Queen of the net.“ Mary Meeker totiž předpovídá obrovský boom internetové reklamy a to ve výši až 50 miliard dolarů, což při současném kurzu odpovídá přibližně 900 miliardám korun. Velký potenciál vidí analytička především v oblasti mobilní reklamy, která by mohla v budoucnu představovat pro společnosti nástroj, jak dosáhnout rychlejšího růst podílu na trhu než tradiční internetová reklama.

V přednášce bylo uvedeno hned několik zajímavých trendů a odhadů, které jen potvrzují rostoucí potenciál internetové a mobilní reklamy. Pro internet mluví velice zajímavá statistika: lidé zde tráví 28% volného času, v současné době je však podíl internetové reklamy na celkovou reklamu jen 13%. Mobilní reklamě zase přispívá rapidní nárůst prodeje smartphonů. V roce 2012 se odhaduje, že prodej těchto telefonů překoná prodeje počítačů. Výhoda mobilních telefonů podle Meeker spočívá v především v urychlení celé komunikace, lidé totiž mají telefon u sebe prakticky pořád.

Zdá se, že internetový marketing má před sebou opravdu skvělou budoucnost. Přesto v souvislosti s konferencí Web 2.0 nemůžeme zapomenout i na další velmi zajímavé věci, které byly představeny:
  • Facebook nabízí novou komunikační službu, která připomíná email (doména @facebook.com), ale je možné jej propojit se všemi komunikačními zařízeními (například mobilními telefony) a navíc je možné zprávy třídit na základě důležitosti (že by se schylovalo ke konci spamů?).
  • Google představil novou verzi systému Android, který udělá z mobilního telefonu peněženku – systém je do jisté míry podobný tomu, co dnes nabízí open card (oproti ní by však měl mít mnohem větší využití).

(Jan Kolín)

Zdroje:
http://www.businessweek.com/technology/content/nov2010/tc20101116_062591.htm
http://digiweb.ihned.cz/c1-48206380-mobil-misto-opencard-a-miliardy-v-online-reklame



Share/Save/Bookmark

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Google Ads představuje nové funkce pro Performance Max kampaně

Performance Max kampaně jsou nejnovějším typem kampaní v Google Ads. Ve své podstatě kombinují téměř všechny ostatní typy reklam; vyhledávací, obsahová i nákupní. A také všechny funnely; akvizici i remarketing. Jednoduše řečeno, mají mít maximální záběr pro teoreticky maximální výkon. Není proto žádným tajemstvím, že společnost Google se snaží své inzerenty pobízet směrem právě těchto Performance Max kampaní. Dokonce od 3. čtvrtletí 2022 by právě tento typ kampaní měl úplně nahradit chytré kampaně v Nákupech a také kampaně místní. Vzhledem k těmto okolnostem a faktu, že se kampaně Performance Max stávají jakýmsi novým standardem v PPC sféře, se společnost Google rozhodla přidat nové funkce, které by měly svým inzerentům ještě zefektivnit jejich snažení. 

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!