Přeskočit na hlavní obsah

Google Instant Search – dynamické vyhledávání

Výhody a nevýhody použití Google Instant Search


Výhody
  • dokáže uživateli ušetřit v průměru 3,5 sekundy na jeden hledaný dotaz
  • výsledky vyhledávání se vám budou objevovat na domovské stránce již během psaní dotazu
  • při zadávání hledaného výrazu vám bude Google automaticky našeptávat, jak by celý dotaz mohl znít
  • když mezi navrženými výrazy naleznete frázi nebo slovo, které hledáte, můžete přestat psát a kurzorem myši, nebo šipkou klávesnice přejít na navržený dotaz
  • výsledky vyhledávání se automaticky načítají na domovské stránce Google
  • není třeba ztrácet čas zmáčknutím tlačítka Hledat
  • lze vypnout, pokud uživateli nevyhovuje


Nevýhody

  • úprava statistik přístupu v Google Analytics - místo zadaného dotazu se zapíše výraz z našeptávače
  • nefunguje v Opeře
  • zatím nepokrývá všechny mobilní OS
  • změny pro zadavatele reklamy, mediální a SEO agentury, pro samotné výrobce obsahu a tvůrce webových stránek
  • horší kvalita výsledků u specifických dotazů - Google s technologií Instant obchází hlavní problém, který při vyhledávání nastává a to, zaměření se na co nejvyšší kvalitu výsledků hledání
  • není zatím ani integrována do vyhledávacích boxů, které jsou obsaženy ve většině browserů


Rizika
  • uživatelé budou doplňovat/upřesňovat dotaz, aby se dostali, kam potřebují -upozadí se výsledky z dalších stránek
  • uživatel může skončit se zadáváním dotazu předčasně, když mu již přijde, že výsledky vypadají tak, jak si je představoval
  • snadno se stane, že si uživatel přečte článek, který vůbec nehledal a tím se zbytečně zdrží ve svojí práci
  • podvodné SEO kampaně – snaží se přizpůsobovat výsledkům vyhledávání Googlu - Instant podvodníkům bude práci ulehčovat tím, že bude přímo navrhovat tyto fráze, kterých útočníci mohou zneužít pro ulovení velkého množství uživatelů
  • nemožnost správně optimalizovat web na specifičtější longtailové výrazy a poškození SEO optimalizací

Příležitosti
  • zjednodušení celkové práce pro běžné uživatele s jednoduchými vyhledávacími dotazy
  • úspora času

Instant je vyvrcholením našeptávače. Během psaní vám Google nabídne nejen nápady na klíčová slova, ale rovnou hledá výsledky podle složitých algoritmů. Napíšete „f“ a na prvním místě se nabízí Facebook, doplníte „u“ a jako „fu“ vypíchne zábavní (funny) stránky.



Dynamické vyhledávání je nové vylepšení vyhledávání, které zobrazuje výsledky již během psaní. Zlepšováním technologie a infrastruktury lze rychleji získávat lepší výsledky vyhledávání. Google zjistil, že lidé píší pomalu, ale čtou rychle. Doba mezi úhozy je zpravidla 300 ms, na pohled na jinou část stránky však potřebují jen 30 ms (což je desetina času úhozu). To znamená, že během psaní je možné prohlížet stránku s výsledky.

Nejzřejmější změnou je, že se ke správnému obsahu lze dostat o mnoho rychleji než dříve, protože vyhledávací dotaz nemusíte napsat celý, dokonce ani nemusíte stisknout tlačítko Hledat. Další změnou je, že výsledky zobrazované během zadávání poskytují okamžitou zpětnou vazbu, a vy tak můžete svůj vyhledávací dotaz formulovat lépe. Vyhledávací dotaz lze stále měnit, dokud výsledky přesně neodpovídají tomu, co hledáte.



Potenciální rizika se týkají tvůrců obsahu. Hrozí, že uživatelé budou doplňovat/upřesňovat dotaz, aby se dostali, kam potřebují. Tím se upozadí výsledky z dalších stránek. Následkem toho se možná dočkáme nových fint SEO specialistů, aby se web vyskytoval nahoře i v instantním hledání. Stane se něco se statistikami přístupu v Analytics? Nejspíš ne, jen se místo zadaného dotazu zapíše výraz z našeptávače.
Instant funguje v Chrome 5/6, Firefoxu 3, Safari 5 a Internet Exploreru 8.  V Opeře nikoliv.


Předchůdce Google Instant

Ačkoli je dnes právě Google Instant označovaný za směr, kterým se do budoucna budou vyhledávače vydávat, ve skutečnosti se jedná o poměrně starý koncept, který se objevil na webu už před pěti, šesti lety, tehdy však pravděpodobně předběhl dobu.

V roce 2005, shodou okolností, také v září spustilo Yahoo nástroj Instant Search, který byl též díky Ajaxu schopný dávat velmi rychle relevantní výsledky. Vývojáři z Yahoo pracovali ale také na projektu Livesearch, který se v mnohém podobal právě Google Instant.

Výsledky hledání se zobrazovaly ihned v okamžiku, kdy uživatel zadával výraz do vyhledávače. Livesearch zobrazoval také podobné výrazy, slovní spojení, ve kterých se hledané slovo vyskytovalo a podporoval též klávesové zkratky tak, aby byl proces vyhledávání co možná nejvíce urychlen. Nakonec poslalo projekt k ledu samotné vedení Yahoo. Stála za tím pravděpodobně neochota podstoupit určité riziko uvedení nového konceptu na trh, stejně tak jako nedostatečná infrastruktura, která neumožňovala nabídnout vyhledávání v reálném čase všem uživatelům.

Instant pro mobilní zařízení

Instant prozatím funguje jen s anglickou verzí vyhledávače, a to na Androidu 2.2+ a iOS 4. Další země, jazyky a platformy mají přijít v průběhu následujících měsíců.
Instant je výborný především na mobilu. Pokud nepíšete rychle, dynamické hledání vám může hodně pomoct. Můžete se podívat na video níže.



Změny pro SEO a PPC

Dle agentury H1.cz:“ U PPC reklamy je největším jistým důsledkem změna v počítání zobrazení inzerátů. Zatímco dosud bylo započítání imprese podmíněné stiskem tlačítka “Hledat” a načtením stránky s výsledky vyhledávání včetně placených reklam AdWords, po zavedení Google Instant se i placené inzeráty zobrazují dynamicky v průběhu zadávání hledaného dotazu. V této situaci se zobrazení do statistik v AdWords započítá v následujících situacích:

  • Uživatel začne psát vyhledávací dotaz na Googlu a klikne kamkoli na stránku (na výsledek vyhledávání, reklamu, opravu pravopisu, související vyhledávání).
  • Uživatel zvolí konkrétní vyhledávací dotaz tím, že klikne na tlačítko „Hledat“, stiskne klávesu Enter nebo vybere jednu z variant dotazu nabízených našeptávačem.
  • Uživatel přestane psát a výsledky se zobrazí minimálně na 3 sekundy.
  • V ostatních případech se zobrazení inzerátu nezapočte, byť se v průběhu zadávání dotazu uživatelem na malou chvilku objevil na obrazovce.

Dalším dopadem na PPC kampaně může být fakt, že uživatelé mohou již po zadání části zamýšleného dotazu zahlédnout mezi zobrazenými reklamami nějakou pro ně relevantní a na tu kliknout. Tzn. že prokliknou inzerát zobrazený na kratší a obecnější výraz, u kterého obvykle bývá mezi inzerenty větší konkurence, a tudíž vyšší požadovaná cena za proklik než u delšího a konkrétnějšího výrazu. Pokud by se tento předpoklad potvrdil, vedlo by to ke zvýšení proklikovosti obecných sestav na úkor specifických a tak i vyšším celkovým nákladům.“




(Ondřej Krišica)

Zdroje:
http://google-cz.blogspot.com/2010/09/nove-dynamicke-vyhledavani-google.html
http://www.google.com/instant/
http://www.cnews.cz/google-instant-o-klik-rychlejsi-vyhledavani
http://www.cnews.cz/google-instant-miri-na-ios-android
http://www.lupa.cz/clanky/google-instant-vyhledavani-v-realnem-case/
http://computerworld.cz/internet-a-komunikace/google-instant-ma-nejen-silne-ale-i-slabe-stranky-7667
http://blog.h1.cz/jaky-bude-vliv-google-instant-na-seo-a-ppc/
http://www.tyinternety.cz/sluzby/jak-zmenil-google-instant-vyhledavani-1729



Share/Save/Bookmark

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén