Přeskočit na hlavní obsah

Virál „Gangnam style“


21. prosince měl dle Mayského kalendáře nastat konec světa, konec světa nenastal, ale milníkem přeci jen byl. Virální video „Gangnam style“ dosáhlo na rekordní počet zhlédnutí na YouTube v počtu 1 000 000 000 views. Tímto počtem zhlédnutí se tak řadí mezi nejsledovanější internetová videa všech dob.

Proč zrovna Gangnam style?

„Gangnam style“ je píseň jihokorejského rappera PSY (Park Jae-sang). PSY se snaží o parodii jihokorejských zbohatlíků žijících v korejské čtvrti Gangnam v Soulu. Znění písně je v korejštině, a proto málo lidí vlastně ví o čem tato píseň je a co to „Gangnam“ vůbec znamená. Píseň vypráví o námluvách „Gangnam stylového“ muže, který si namlouvá „Gangnam stylovou“ ženu. 

Tato píseň je první z korejské tvorby, která se proslavila mimo hranice země. Neproslavila pouze sebe, ale i tzv. K-pop tedy hudební žánr, který vznikl v Korei a obsahuje prvky taneční hudby, elektropopu, hiphopu, r'n'b a rapu. 

Píseň je nejen oblíbená u diváků, ale také u odborné veřejnosti, o čemž svědčí fakt, že tato píseň byla navržena na ceny MTV a v hudebních časopisech byla označena za „jednoduše geniální hit, který přináší radost a zábavu“.  

18. 12. 2012 uveřejnil YouTube každoroční přehled nejsledovanějších videí na YouTube za rok 2012. Mezi top videa patří kromě výše zmíněného také například kapela Walk Off the Earth a její píseň v pěti lidech na jedinou kytaru (142 232 103 zhlédnutí), dokument KONY 2012 (95 449 225 zhlédnutí) nebo skok kosmického parašutisty Felixe Baumgrtnera (31 307 054 zhlédnutí) a jiná videa, která jsou ke zhlédnutí na následujícím odkazu: http://www.youtube.com/user/theyearinreview.  Jak si ale můžeme všimnout, druhé nejsledovanější video Walk Off the Earth a její cover písně „Somebody I used to know“ má rapidně méně zhlédnutí než video „Gangnam style“.


Pokud bychom vzali v potaz nejen rok 2012, ale i předcházející roky, video, které se 1 000 000 000 zhlédnutí blíží nejvíce je Justin Bieber a jeho píseň „Baby“, které má 814 099 459 zhlédnutí, následováno Jennifer Lopez a její „On the floor“ a tu pak následují umělci jako Eminem, Rihanna a LMFAO. Ovšem video „Gangnam style“ bylo uveřejněno před pouhými pěti měsíci, na rozdíl například od Justina Biebra, které je na YouTube již 2 roky. 

„Gangnam style“ se stal fenoménem. Vzniklo velké množství cover verzí této písně a i Česká republika má svůj „Český styl“ od autorů ViralBrothers, existuje dokonce i verze s Adolfem Hitlerem. Virální se video stalo hlavně díky tanci, který se prolíná celým videoklipem. Mnozí mu říkají „koňský tanec“ ale většina si ho vybaví pod slovy „Gangnam style“, protože „Gangnam style“ je cool… 

Návod jak na virál?

Video „Gangnam style“ je snem mnoha marketérů, kteří se pokouší využít virálního marketingu k propagaci svých značek. Pokusím se na základě analýzy videoklipu „Gangnam style“ uvést charakteristické prvky, jež by měly virální videa obsahovat. 

Virální marketing je formou marketingu, která se uplatňuje především na internetu. Jedná se o vytvoření nějaké zajímavé kreativy (sdělení, obrázek, video), která natolik zaujme internetovou populaci, že ji začne šířit a sdílet mezi sebou navzájem. Většinou se jedná o něco vtipného, roztomilého, šokujícího nebo se sexuálním podtextem.

Na základě předešlé analýzy sledovanosti videí na YouTube můžeme vyvodit, že mezi nejsledovanější videa v zásadě patří hudební videoklipy. Samotné video „Gangnam style“ spojuje 2 prvky virálního sdělení:
  • zábavnost,
  • hudbu.
Na videu „Gangnam style“ je krásně vidět, že toto video je virální především z důvodu, že zakládá jakýsi nový styl tance, tedy hlavní roli hraje vtip a ten je pak ještě podtržen samotným zpracováním videa a hudebností chytlavostí. Tento tanec se dá nejen tančit úplně kdekoliv (proběhlo již několik Flashmobů z toho několik i v ČR), ale zároveň se dá aplikovat i na jiné videoklipy a obrázky (viz obrázky níže).



Když bychom si přečetli text této písně, tak příliš smyslu nedává, ale koho to zajímá? Video každého pobaví svým zpracováním a hlavně tancem zpěváka. „Gangnam style“ si kolem sebe vybudoval jakousi vlastní kulturu, ke které se hlásí nespočet následovníků. 
      
Některé společnosti se již zamyslely nad spojitostí virálu a hudebního klipu, například pražská společnost Express lakovna s.r.o. udělala videoklip  (s pomocí ViralBrothers), kde vtipnou cestou propaguje své služby. Toto video bylo uveřejněno dne 16. listopadu 2011 a dodnes má 203 490 zhlédnutí. 



Jako další příklad lze uvést společnost Heineken a její videoklip  z 13. ledna 2011, kde se Heineken pokusil o videoklip, který poukazuje na to, že ten, kdo pije Heineken má prostě styl. Toto video má k dnešnímu dni 449 330 zhlédnutí.  


Zmíněné počty zhlédnutí u komerčních hudebních klipů je řádově menší než hudební klipy umělců a nabízí se otázka, proč to tak je? 

Důvodů může být několik:
  • samotný fakt, že se jedná o komerční sdělení, může spoustu lidí odrazovat od šíření videa již z principu,
  • videoklip neobsahuje dostatečně vtipné sdělení, ale soustředí se spíše na „stylovost“, skrze kterou posiluje positioning své značky,
  • video není dostatečně kreativní .
Všechny tyto důvody jsou velice generalizované a těžko zde napsat doporučení, jak na virál. Pokud bych znala odpověď na tuto otázku, celý tento článek by pozbýval smyslu.

Třeba v budoucnu vznikne komerční videoklip, podobný „Gangnam style“, který si kolem sebe postaví svou vlastní kulturu. Z mého pohledu se tak může stát, ale spíše se tak stane u imageové reklamy k posilování značky. Mělo by to být něco, co lidi bez hlubších úmyslů pobaví a vyvine nějakou iniciativu, ať už se jedná o tanec či steet art…zároveň z marketingového hlediska bychom neměli zapomínat, že by mělo přispívat k brand buildingu tedy spojovat naší značku s něčím pozitivním, stylovým resp. s něčím, s čím chceme, aby naše značka byla spojována v myslích zákazníků.


 (Jitka Königová)

Zdroje:

Wikipedia otevřená encyklopedie dostupná online na http://cs.wikipedia.org/wiki/K-pop
Časopis Reflex dostupný online na http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/48515/korejske-psycho-pribeh-videa-ktere-vejde-do-sine-slavy-internetovych-fenomenu.html
Wikipedia otevřená encyklopedie dostupná online na http://cs.wikipedia.org/wiki/Gangnam_Style
Časopis Týden dostupný online na http://mediamania.tyden.cz/rubriky/online/rapper-psy-ma-druhe-nejsledovanejsi-video-na-youtube_251018.html
Server Živě.cz dostupný online na http://www.zive.cz/bleskovky/youtube-ma-novou-jednicku-gangnam-style-dosahl-824-milionu-zhlednuti/sc-4-a-166519/default.aspx

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén