Přeskočit na hlavní obsah

Internet ve službách politického marketingu



Jak to tak vypadá, tak lidi zase začala bavit politika. Po nedávných prezidentských volbách, nehledě na výsledek, mě nejvíce zaujal fakt, že se internet – Youtube, Twitter,… a především Facebook staly mocnými nástroji volební kampaně. V té době Facebookem kolovalo velké množství hromadných zpráv. Mimo to, se na Facebooku objevila poměrně nová věc a to v podobě volebních kalkulaček, kde si každý mohl vyplnit dotazník a poté mu byl přiřazen kandidát „nejlépe se hodící“. Volební kalkulačku využila celá jedna čtvrtina voličů v prvním kole. Tyto netradiční zbraně ve větší míře používal především kandidát nejstarší a to Karel Schwanzenberg. Ten díky tomuto počinu a skvělému načasování kampaně zaujal především mladší voliče, kteří mají k těmto novodobým vymoženostem internetu blíže, než starší voliči. Schwarzenbergův tým totiž zužitkoval své zkušenosti s on-line kampaněmi, se kterými začal už v roce 2009 pro TOP09.



Novodobé politické zbraně:
  • Facebook - statusy na Facebooku.
  • Hromadné pozvánky - mezi nátlakovější způsoby propagace pak patřilo např. vytváření "událostí". Tento nástroj volebních aktivistů se stal dalším hnacím motorem politické propagace - přátelé zvali své přátele, aby šli k volbám a volili svého kandidáta.
  • Twitter - příspěvky na Twitteru.
  • Komentáře v diskusích.
  • Grafické koláže, montáže a internetové memy.
  • A mocná zbraň v podobě videa na YouTube – Youtube a profesionální, či poloprofesionální klipy samozřejmě fungovaly jako propagační médium, ale nehledě na to se staly také médiem, přes které se k volbám mohl vyjádřit takřka každý. Tři sta tisíc lidí zhlédlo video s názvem - "Jak odstranit Fischera se Zemanem?", které v těch dnech patřilo mezi videa s jednou z největších návštěvností v ČR. Také pod těmito videoklipy se diskutovalo a “lajkovalo“ v této polo-veřejné sféře, kterou Facebook vytváří každému na míru. Schwarzenbergův tým překvapilo třeba video Dyka a Vilhelmové, ve kterém mladí herci z dovolené podpořili kandidáta a dali svým i jeho fanouškům další materiál ke sdílení a diskutování na sociálních sítích, a tedy rekrutaci dalších voličů.




Užívání internetu a sociálních sítí v období voleb zveřejněné agenturou Median

V době Facebooku a Twitteru už volba není tajná

Do budoucna se jeví trend v podobě obrovského růstu propagace politických názorů především přes sociální sítě - zvláště podíváme-li se do USA v době vrcholící politické kampaně. Sociální sítě udávají současný i budoucí směr ovlivňování lidí. Formulují se zde názory i proudy, lidé testují, co si myslí jejich okolí. "Internet obecně, spolu se sociálními sítěmi, dává lidem do rukou ohromné nástroje," soudí Vojta Bednář, člen volebního týmu Vladimíra Franze a šéfredaktor serveru TyInternety.cz. "Facebook je zadarmo, založení webu je otázka pár dnů a několika stovek, Google Docs a sdílené kalendáře či facebookové skupiny nám pomáhaly s organizací, spousta komunikace šla přes Skype a tak by se dalo pokračovat." Dodal Bednář.

Významnou roli sehrály v prvním kole také průzkumy snažící se zachytit náladu voličů. Ve druhém kole se volič opíral spíše o televizní debaty. Avšak zajímavé je, že všudypřítomné průzkumy a grafy neustále a v reálném čase ukazovaly, jak volba asi dopadne, kdo má šanci a kdo nikoli. I Google monitoroval českou volbu prezidenta. Google u příležitosti prezidentských voleb poskytl sledování na mapě i ve vyhledávání.

Google a jeho „politické“ vyhledávání na mapě


První přímá volba prezidenta České republiky skončila a voliči si již pomalu, ale jistě uvědomují, že pivo ani chleba nebudou levnější, ale podílet se na přímé volbě prezidenta, jak se zdá, uchvátilo velkou část z nás. Ironií je fakt, že pokud bychom chtěli, aby bylo pivo, či chleba levnější, důležitější by pro nás měla být volba do parlamentu a krajských zastupitelstev. V dřívějších volbách byla z hlediska online kampaně velmi činná strana TOP 09, ze které jistě čerpal Karel Schwarzenberg. Doufejme, že v budoucích volbách do krajských zastupitelstev a do parlamentu se dočkáme podobného mediálního boomu na internetu jako u voleb prezidenta. Využívání internetu by ale v České republice ohledně politiky nemuselo končit jen u voleb, ale mohlo by pokračovat dál. Jako například na Islandu. Politika přes internet a pěkně přímo. U nás to prý nejde, ale na Islandu se rýsuje model přímé demokracie přes internet, webokracie. Návrh nové ústavy této nejstarší demokracie na světě může ovlivnit prostřednictvím sociálních sítí každý Islanďan. Je to možné i v Česku? Politoložka Vladimíra Dvořáková říká že ne, ale podle mediálního analytika Petra Žantovského to naopak může v budoucnosti přejít v nový model vlády bez politických stran. Politici ze dvou největších tuzemských stran jsou k takové myšlence spíše skeptičtí. Návrh islandské ústavy je volně přístupný na internetu a běžní lidé mohou komunikovat jakékoli připomínky prostřednictvím Facebooku, Twitteru, Youtube, či Flickru. Následné připomínky autoři ústavy zpracují a budou se jimi řídit a dokument korigovat. Přitom se tuto spolupráci tisíců lidí, takzvaný crowdsourcing, bude snažit ústavodárné shromáždění do nové konstituční listiny promítnout. Tato webokracie je důsledkem pádu takřka celého bankovního systému v čele i s Národní islandskou bankou a odstoupení konzervativní pravicové vlády a její nahrazení vládou levicovou. Z toho vyplývá, že internet a sociální sítě budou politiků sloužit stále více a častěji. Zajímavé bude sledovat, která politická strana toho využije v podobně velké míře jako kandidát Karel Schwarzenberg.

(Daniel Frühauf)

Zdroje: 
http://technet.idnes.cz/internet-volby-prezidenta-d03-/sw_internet.aspx?c=A130112_184201_sw_internet_pka
http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-58904260-google-zverejnil-zeitgeist-cechy-zajima-reality-show
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/zahranici/pohled-jinam/Politika-pres-internet-a-pekne-primo-Na-Islandu-to-zkouseji-u-nas-to-pry-nejde-225855
https://www.google.cz/search?hl=cs&gs_rn=4&gs_ri=psy-ab&tok=OS5cBC0gSRdfJFwxk4NfdA&cp=25&gs_id=2q&xhr=t&q=volebn%C3%AD+pozv%C3%A1nka+facebook&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bvm=bv.42965579,d.Yms&biw=1366&bih=624&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=VAUtUcL6B_GK4gTHioGYCg#imgrc=_
http://www.top09.cz/co-delame/napsali-o-nas/za-uspech-schwarzenberga-mohou-socialni-site-karla-je-plny-facebook-11963.html
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/zahranici/pohled-jinam/Politika-pres-internet-a-pekne-primo-Na-Islandu-to-zkouseji-u-nas-to-pry-nejde-225855



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Google Ads představuje nové funkce pro Performance Max kampaně

Performance Max kampaně jsou nejnovějším typem kampaní v Google Ads. Ve své podstatě kombinují téměř všechny ostatní typy reklam; vyhledávací, obsahová i nákupní. A také všechny funnely; akvizici i remarketing. Jednoduše řečeno, mají mít maximální záběr pro teoreticky maximální výkon. Není proto žádným tajemstvím, že společnost Google se snaží své inzerenty pobízet směrem právě těchto Performance Max kampaní. Dokonce od 3. čtvrtletí 2022 by právě tento typ kampaní měl úplně nahradit chytré kampaně v Nákupech a také kampaně místní. Vzhledem k těmto okolnostem a faktu, že se kampaně Performance Max stávají jakýmsi novým standardem v PPC sféře, se společnost Google rozhodla přidat nové funkce, které by měly svým inzerentům ještě zefektivnit jejich snažení. 

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!