Přeskočit na hlavní obsah

Fenomén sociálních sítí – Snapchat a reklama?


Snapchat je fenoménem moderní doby, protože je jedním z řady sociálních sítí, které jsou v dnešní době tak populární. V příspěvku na blogu jsme se zabývali YouTubery, dnes tu máme další „video“ platformu, neboť právě video je nejvíce rostoucím mediatypem.

Princip, na kterém Snapchat staví, je jedinečnost okamžiku a to, že příspěvky po určitém čase mizí. Není to jako na jiných sociálních sítích, že byste mohli obsah sdílet. Zde uživatel vidí video, prohlédne, a je pryč. Často se využívá různých programů anebo pouhého screenshotu a recordu k zachování do budoucna.

Data na začátek

Ve Spojených státech amerických celkem 78% lidí má svůj profil na sociálních sítích. (1) Na celém světě bylo v roce 2015 zaregistrováno na sociálních sítích přes 2,04 miliard lidí. (2) Každý den si lidé na Snapchatu přehrají přes 10 miliard videí (3),  což je o zhruba 40% více, než tomu bylo před půl rokem (květen 2016 vs. listopad 2015). Snapchat je vůbec  nejrychleji rostoucí sociální sítí na světě. Jen v severní Americe měla na konci roku 2015 přes 50 milionů unikátních aktivních uživatelů denně, v Evropě pak přes 35 milionů. (4)

Snapchat a reklama

Co si mnoho lidí (spíše mladšího věku) neuvědomují, že i na této sociální síti je mnohdy obsah silnou reklamou. Do reklamy se zapojil i Instagram a další služby, proto je pochopitelné, že tomu není jinak ani u Snapchatu. Reklama na této sociální síti není nikterak stará (ona ostatně není ani služba jako taková). Tu první vypustil Snapchat v říjnu roku 2014, kdy trvala kolem 20 vteřin a byla od společnosti Unviersal Pictures jako upoutávka na film.

Co dnes nabízí Snapchat za možnost reklamy? Po boomu, ve kterém firma žádala inzerenty o klidně až 750.000 USD denně za 20 sekundová videa, je nyní možnost i při 10 sekundovém spotu dobře zacílit při ceně 2 centy za zhlédnutí. (5 et 6)

Společnosti a jejich značky mohou využívat  jako reklamní formát tzv. Live Stories. To jsou jakési skupiny podobných  videí a fotek z celého dne. Uživatel vidí jednotlivá videa a zároveň si může prohlédnout celý příběh daného dne – tím se dostávají do aktuálního dění a zároveň mají pocit autentičnosti. Nejvíce tohoto „story tellingu“ využívá kulturní či sportovní odvětví.

Firmy mohou využívat i moderní influencery z YouTube a jiných sociálních sítí, jakými byl třeba český mladý rapper Johny Machette, kterého si vybrala v České republice Coca-Cola. Jednalo se o jeho cestu na Expo do Milána a celý tento výlet dokumentoval prostřednictvím Live Stories do Coca-Coly. V takovém případě se však jedná o konkrétní osoby, kteří sledují influencera či kanál společnosti. Další možností je využití reklamy prostřednictvím tzv. Discover. V takovém případě se jedná o tvorbu obsahu třetími stranami, jakými jsou např. CNN, ESPN či jiné zpravodajské portály. Ty přitažlivou formou informují o aktuálním dění a tuto možnost může „objevit“ zkrátka kdokoliv, ne jen seznam přátel z listu. (7)

Další zajímavou funkcí jsou tzv. Lenses, což jsou „vychytávky“, díky kterým program rozpozná uživatelův obličej a on si vybere „lens“ (rámeček), který provede nějakou akci. Např. v návaznosti na uplynulé finále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Atleticem Madrid zde byly rámečky právě pro fanoušky těchto dvou týmů a člověk mohl sdílet právě svou náladu. Při gólu (či vítězství) Realu Madrid začne fanoušek jásat do kamery a v aplikaci propukne ve videu jásot a oslava tohoto celku. Naopak fanouškům Atletica Madrid posílali plakající pohledy aj. Tohoto formátu tedy firmy mohou využít ke sdílení aktuální situace velmi zajímavým způsobem a vyvolat tak emoce.

Měření výsledků

To, v čem tkví hlavní problém, je měřitelnost výsledků reklamy a to, koho vlastně zasáhne. Oficiálně nabízí Snapchat možnost vidět uživatele, co někoho sledují, ale není zde počet a tedy se lze jen mnohdy číslům dopočítat. Standardní metriky zkrátka chybí. Ale do budoucna by měl Snapchat určité nástroje zpřístupnit, neboť firmy potřebují vědět, co jim reklama přinese, a tedy investovat.

Po vlastní zpovědi Jonáše Čumrika jsem si potvrdil, že jedinou možností, jak zjistit, kolik lidí co sleduje, jsou zobrazení „My Story“ příspěvků. Jiná čísla zatím ani nehledejte. Co však může  být zajímavé, tak je využití služeb „Snaplytics“ (viz http://snaplytics.io). To je služba, ve které přehledně nalezneme informace a fakta o našich příspěvcích, jako kolik lidí otevřelo fotku/video („opens“), dále procento „completion“, celkem fotografií obrazovky „screens“, či „tap rate“. Lze i přehledně vidět, jak se mění struktura i počet followerů. Není to však oficiální služba poskytována Snapchatem.

Snapchat doteď a do budoucna

Doteď rostl, jak to bude dál? No, bude růst i nadále. Jen u nás je přes 300 000 uživatelů, podle neoficiálních informací to může být klidně i 450 000, všichni zařazeni do skupiny 15+. Pokud se podíváme na USA, tak jen mezi mladými je tato sociální síť tou nejvíce využívanou – až 28% teenagerů ji využívá. A co je v Americe, tak se dostane i k nám. (8) Navíc denně má Snapchat přes 130 milionů aktivních uživatelů a toto číslo neustále roste. (9)

Vyplatí se reklama zaplatit vždy a všude? Právě ze zkušenosti Jonáše Čumrika vím, že je důležité mít kvalitní obsah a přitažlivou formu, jako tomu v marketingu jako takovém zkrátka je. Tou formou nemyslím „krásnou grafiku“, spíše jde o autentičnost záběrů, ne zkrášlené reklamní spoty. Při kampaních pro Coca Colu a Zoot měli během 24 hodin klidně více než 10 000 zobrazení stories, kdežto na tato čísla např. Big Shock, Mattoni či Vodafone nedosáhly ani prostřednictvím reklamy. Ale kdo ví, na co se v následujících dnech může sociální síť a její uživatelé těšit?

(Michal Hloušek)

Zdroje:
(1) http://www.statista.com/statistics/273476/percentage-of-us-population-with-a-social-network-profile/
(2) http://www.statista.com/statistics/278414/number-of-worldwide-social-network-users/
(3) http://www.statista.com/statistics/513494/snapchat-daily-video-views/
(4) http://www.statista.com/statistics/552671/snapchat-app-dau-region/
(5) http://www.adweek.com/news/technology/4-big-developments-show-why-snapchat-was-2015s-buzziest-platform-168570
(6) http://www.markething.cz/diamantovy-snapchat-deset-sekund-v-hodnote-750-tisic-dolaru
(7) http://www.mediar.cz/coca-cola-vyzkousela-rozhovor-pres-snapchat/
(8) http://www.statista.com/statistics/250172/social-network-usage-of-us-teens-and-young-adults/
(9) http://www.statista.com/statistics/545967/snapchat-app-dau/
(10) http://www.mediaguru.cz/2015/11/snapchat-nabizi-nove-uhly-pohledu-na-aktualni-deni



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén