Přeskočit na hlavní obsah

Vyhledávač Yandex a jeho reklamní systém

Představení Yandexu

TOP 10 nejpopulárnějších vyhledávačů na ruském internetu (Rusko, Bělorusko, Ukrajina, Kazachstán, země SNS) je zcela odlišných od světového žebříčku. O vedení se dělí tři giganti, z nichž první dva jsou absolutními šampiony (Google, Yandex a Mail.ru). Tyto 3 vyhledávače tvoří 99,7 % veškeré návštěvnosti vyhledávačů. Dynamika růstu Googlu ukazuje, že tento vyhledávač je lídrem v Rusku, ale Yandex stále zaujímá více než 40 % trhu.

Yandex byl oficiálně uveden na trh v roce 1997, o rok dříve než Google. Rozdíl je v tom, že všechny ty roky jeden z nich dobýval ruský trh, zatímco ten druhý — trh světový. I když se Yandex pokusil vstoupit na globální scénu, jeho podíl na trhu v tomto segmentu je zanedbatelný.

Do roku 2014 byl Yandex na prvním místě mezi uživateli Runetu. Aby se však Google ujal vedení, zaměřil se na mobilní zařízení. Na chytrých telefonech Apple a Android se stal výchozím vyhledávačem, což okamžitě ovlivnilo jeho pozici nejen v Rusku. Yandex se zatím nadále zaměřuje na lákání uživatelů desktopů. Yandex je lídrem ve vyhledávání na desktopech, kde  má  podíl 67,6 %. Google přitom tvoří pouze 28,5 % dotazů. U mobilních vyhledávání dominuje Google s 64,8 % dotazů oproti Yandexu s 34,9 %.

Yandexu se lidé častěji ptají na témata: cestovní ruch, nemovitost, stavebnictví a obchodní služby, avšak navíc se v dotazech používají slova „koupit“, „prodat“, „objednat“, „cena“. Je to dáno tím, že vyhledávač je zpočátku zaměřen na komerční dotazy. Na Googlu lidé raději vyhledávají informační materiály, proto jsou zde otázky týkající se financí tak oblíbené. Zpravidla na tomto vyhledavači uživatelé hledají objemné články typu „Jak předčasně splatit hypotéku“ nebo „Co dělat, když mě vyhodili z práce“.

Obrázek č. 1 Srovnání hledanosti dotazů Yandex vs Google


 

Yandex Direct

Yandex Direct je reklamní systém společnosti Yandex, založený na platbě za kliknutí.
Všechny systémové služby Yandexu jsou určeny pro rusky mluvící uživatele, ale rozhraní Yandex Direct je k dispozici také v angličtině.

 Obrázek č. 2: Yandex Direct

 

Náklady na umístění reklamy

Yandex Direct používá ke správě zobrazení reklam aukční systém. Nemá pro reklamu nastavenou cenu za proklik, tzv. CPC. Vychází z výsledků nabídek mezi inzerenty.

  • Minimální nabídka — 0,01 dolaru nebo 0,01 eura.
  • Minimální týdenní nebo denní rozpočet — 10 dolarů nebo 10 eur.
  • Minimální částka platby — 15 dolarů nebo 15 eur.

Reklama ve vyhledávání

  • Textové a grafické reklamy;
  • Reklama mobilních aplikací;
  • Dynamické reklamy;
  • Search banner (tento typ banneru se zobrazuje vpravo od výsledků vyhledávání a odpovídá hledanému dotazu uživatele).

Reklama v obsahové síti

  • Textové a grafické reklamy;
  • Reklama mobilních aplikací;
  • Video reklama;
  • Chytré bannery.

Obsahové kampaně

Do této rubriky můžeme zahrnout bannerové reklamy s platbou za zobrazení. K oslovení cílového publika se používají klíčové fráze nebo profily (pohlaví, věk, zájmy, příjem, návštěvnost stránek atd.). Yandex Direct umožňuje nakupování obsahové i kontextové reklamu najednou.


Rozdíly mezi Yandex Direct a Google Ads

Klíčová slova

Tyto dva systémy interpretují klíčová slova zcela odlišným způsobem. Co funguje v Yandexu, nebude fungovat v Googlu a naopak.

  • Volná shoda - V obou systémech lze klíčová slova vybrat s ohledem na překlepy, synonyma a podobná slova, v jednotném nebo množném čísle. Ale jak ukazuje praxe, vyhledávané dotazy v Yandex Direct jsou mnohem relevantnější než v Google Ads. V Yandexu lze některé fráze deaktivovat zrušením zaškrtnutí zobrazení dalších relevantních frází. Zato však v Googlu bude potřeba používat tzv. vylučující klíčová slova.
  • Frázová shoda - Zde je zásadní rozdíl. V Yandexu určuje slovo v uvozovkách počet slov a v Google to znamená, že dotaz bude obsahovat toto klíčové slovo a další fráze. Například na klíčová slova „tvarohový řez“ se v Yandexu zobrazí pouze dotazy řez tvarohový nebo tvarohový řez, oproti tomu na Googlu to mohou být dotazy typu "koupit tvarohový řez", "nejlepší tvarohový řez", "tvarohový řez velkoobchod" apod.
  • Přesná shoda -  V Google Ads jsou klíčová slova v přesné shodě uzavřena v hranatých závorkách [ ]. Reklama se zobrazí jen pokud uživatel hledá přesně takovou frázi, jakou máme zadanou. V Google Ads není například možné opravit tvar slova „klíčům“. V Yandexu hranaté závorky [ ] určují pořadí slov a vykřičník určuje tvar slova.

Inzerce v Yandexu pro konkurenční vyhledávané dotazy je mnohem dražší než v Googlu. Konverze přitom není vždy vyšší.

Nastavení reklamní kampaně je nejjednodušší v Yandex Direct. Později ale reklama na Googlu vyžaduje mnohem méně pozornosti než na Yandexu. Automatické nastavení a „chytrá“ úprava impresí bez zásahu uživatele šetří uživateli značné množství úsilí a času.

Další služby Yandexu

  • Yandex.Wordstat je bezplatná služba, která je určená k posouzení zájmů uživatelů o různá témata a výběru klíčových slov pro optimalizaci (SEO) a kontextovou reklamu. Kromě toho můžete pomocí Wordstat Yandex vyhodnotit sezónnost a geografickou závislost vyhledávaných dotazů.
  • Yandex.Metrica je nástroj pro webovou analýzu, který můžete použít k získání vizuálních zpráv a video nahrávek uživatelských akcí a také ke sledování zdrojů návštěvnosti a vyhodnocování účinnosti online a offline reklamy.
  • Yandex.Audience je služba, která vám umožňuje používat vaše vlastní údaje o cílovém publiku, stejně jako údaje Yandex, ke konfiguraci reklamních kampaní. S Yandex.Audience můžete zobrazovat reklamy svým stávajícím zákazníkům a také získávat nové potenciální zákazníky.
  • Direct Commander je profesionální program pro správu reklam v Yandex.Direct, který můžete používat bez přístupu k webovému rozhraní.
  • Campaign Wizard je snadný a rychlý způsob, jak umístit reklamy do Yandex.Direct. Stačí do této služby zadat odkaz na stránku vašeho inzerovaného webu nebo na mobilní aplikaci. Campaign Wizard navrhne relevantní nastavení, klíčová slova, texty a obrázky v každém kroku vytváření reklamy.

(Evgeniia Vysokovskikh)


Zdroje:
https://www.mango-office.ru/products/calltracking/for-marketing/kontekstnaya-reklama/yandeks-direkt/osnovi/
https://drmax.su/statistika-poiskovyh-sistem-2020.html
https://www.liveinternet.ru/stat/ru/searches.html?period=month
https://soroka-marketing.ru/blog/otlichiya-google-adwords-ot-yandeks.direkt-chast-1.html
https://smartmania.cz/ne-vsude-je-google-tak-popularni-na-vychode-kraluje-yandex/
 https://everychild.ru/reyting/pochemu-yandeks-luchshe-google
https://drmax.su/statistika-poiskovyh-sistem-2020.html#stat-1
https://www.yalstudio.ru/company_news/prodvizhenie-v-yandex/
https://www.yalstudio.ru/company_news/sravnenie-poiskovykh-sistem-google-i-yandeks/
https://yagla.ru/blog/kontekstnaya-reklama/auditornyy-targeting-v-yandeks-i-google/
https://seoklub.ru/direkt-ot-yandeks-i-advords-google-sravnenie-servisov
https://xn--80aahvkuapc1be.xn--p1ai/raznoe/chto-luchshe-yandeks-direkt-ili-gugl-advords-kakaya-sistema-kontekstnoj-reklamy-luchshe-yandeks-direkt-ili-google-adwords.html#_Google-4
https://www.mango-office.ru/products/calltracking/for-marketing/kontekstnaya-reklama/yandeks-direkt/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén