Přeskočit na hlavní obsah

Pokecáme ještě přes ICQ? Někteří uživatelé budou mít problém.



Před pár dny mě zaujala zpráva na internetu o ICQ. ICQ je v České republice nejpopulárnější internetový messenger , bez kterého si někteří lidé už neumějí představit běžný den. V uplynulých dnech řešili někteří uživatelé ICQ problém - všechny kontakty byly off-line. Naštěstí mne se tento problém netýkal, ale chtěla jsem na to upozornit.

Co se stalo a co hrozí dál?

Protože jde o komerční produkt s uzavřeným protokolem, jeho provozovatel může libovolně měnit parametry a funkčnost sítě. Což také dělá.
Nejčastěji jde o drobné změny protokolu - ať už kvůli nabídce nových funkcí, nebo kvůli znemožnění komunikace těm, co využívají některého z alternativních klientů - například Mirandu nebo QIP.

V posledních dnech došlo k zásahu většímu než obvykle. Dle nepotvrzených informací byl zkušebně odříznut provoz protokolu TOC (teorie omezení), známého pod označením ICQ2000. To vedlo k tomu, že někteří uživatelé starších ICQ klientů všechny své kontakty viděli jako off-line, ačkoli zprávy samotné odcházely a přicházely. Během včerejší noci byl provoz TOC obnoven a alternativní klienti a Jabber ICQ transport funguje normálně. Otázkou je, na jak dlouho.

Společnost ICQ se vyjádřila takto:

Přesně týden po vydání článku dorazilo oficiální vyjádření společnosti ICQ, které všechny informace popírá. Ke změně protokolu prý nedošlo. Prý v tomto roce nebyl protokol ICQ nijak měněn a proto si přes dva miliony uživatelů v České republice mohou užívat spolehlivé a vzrušující komunikační centrum, díky kterému si užijí jedinečný interaktivní a zábavný zážitek.
Stále se však neví zda se ICQ k zásadnější změně protokolu chystá.

Co tedy bude dál?

Lze předpokládat, že podobných problémů bude přibývat. Provozovatel si tím hájí své zájmy a má na to samozřejmě plné právo. Zastavení TOC by pro uživatele alternativních klientů a služeb znamenalo (při komunikaci s uživateli ICQ) velký problém.
Otázkou je, zda to budou uživatelé akceptovat, protože mají lákavější alternativy. Například stále populárnější je otevřený systém Jabber (Jabbim.cz), který vás neomezí výběrem klienta, neotráví reklamou a možnými bezpečnostními riziky, a naopak nabídne různé nadstandardní služby.
Jeho zatím zásadní nevýhodou je, že komunikace s uživateli u nás populárního ICQ není stoprocentní a závisí právě na funkci starého protokolu TOC.

(Lucia Jiránková)
Zdroj: www.idnes.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén