Přeskočit na hlavní obsah

Leží budoucnost vyhledávání v rozpoznání řeči?

Společnost Google v posledních měsících pracuje na dalších možnostech, jak umožnit vyhledávání ve všech dostupných médiích a přistupovat k těmto službám pomocí nových uživatelských rozhraní. V tomto článku budou představeny dvě zajímavé technologie – hlasové vyhledávání a služba „Google Audio Indexing“.
Hlasové vyhledávání se uskutečňuje přes mobilní telefony, kdy volající vyvolá službu Google a hlasem zadá svůj vyhledávací dotaz. Tato na letošním Web 2.0 Expu v San Francisku představená technologie navazuje na službu, která byla již v roce 2002 pozastavena. Je sice pravda, že hlasové vyhledávání bylo zpočátku málo efektivní, neporadilo si ani s britským akcentem a dodnes nepodporuje jiné jazyky než angličtinu, ale tyto počáteční potíže lze eliminovat. Umělá inteligence hlasového vyhledávání totiž zlepšuje své rozpoznávací algoritmy počtem používání. Plyne to z prohlášení inženýrů Googlu, kteří prohlásili, že spuštění služby na iPhonu, a tedy zvětšení počtu uživatelů, zvýšilo přesnost rozpoznání hlasu v prvních dnech o 15%. Z toho plyne, že rozpoznání řeči je samoučící se systém, který neustále zlepšuje výsledky hlasového vyhledávání. Největší výhodou hlasového vyhledávání je fakt, že je dobrým uživatelským rozhraním pro telefony, kde je v porovnání s osobním počítačem poměrně obtížné zadávání dotazů. Tato služba Googlu ovšem není dostupná na všech mobilních telefonech, zatím ji podporují pouze iPhone, T-Mobile G1, mobilní telefony s operačním systémem Android od Googlu a smartphony Blackberry. Analytici odhadují, že potenciál hlasového vyhledávání je díky rozšíření mobilních telefonů na světě obrovský a může představovat strategickou konkurenční výhodu oproti konkurentům Microsoft a Yahoo.
Další službou, na které Google zatím pracuje, je vyhledávání obsahu ve videích. Služba se jmenuje „Google Audio Indexing“ a její betaverze je dostupná na stránkách http://labs.google.com/gaudi. Služba umožňuje zadat hledaný výraz do klasického vyhledávacího pole a jako výsledek vrátí videa politických proslovů, které se nacházejí na serveru YouTube, a ve kterých je hledané slovo používáno řečníkem. Tato služba je postavena na původně doplňkové aplikaci pro iGoogle, kdy bylo možné porovnávat proslovy kandidátů na amerického prezidenta ohledně zadaných témat. Tento doplněk se stal velmi oblíbeným, a proto došlo k rozšíření na další videa a k vývoji samostatné webové služby. Ta relevantní videa najde podle popisu v metadatech, podle výskytu hledaného slova v samotném mluveném videu a podle počtu odkazů na videa. Služba je zatím dostupná jen jako betaverze, a proto má problémy s rozpoznáváním slov a není schopná řešit otázku homonym. Jedná se ovšem o velmi slibnou technologii, která v budoucnu umožní i hledání pasáží uvnitř videa, které se týkají tématu. Navíc „Google Audio Indexing“ umožní sdílení výsledků hledání a časem rozšíří svá témata i o nepolitická videa až bude mít oindexované všechny videa na webu. Google tím vedle již běžného textového vyhledávání bude v blízké budoucnosti možná i schopen přidat do svého „portfolia“ i obsah videí, čímž by znovu mohl zvýšit odstup od svých konkurentů na poli vyhledávání.
Obě představené technologie, tedy hlasové vyhledávání a obsahové prohledávání videí, je již velmi pokročilé a je pravděpodobné, že Google rozšíří své služby tímto směrem, čímž usnadní způsob vyhledávání a zvětší počet informačních zdrojů.

(Václav Vašíček)
Zdroje:
http://digiweb.ihned.cz/c1-36636190-hlasove-vyhledavani-na-mobilnim-webu-bude-podle-googlu-klicove
http://www.vnunet.com/vnunet/news/2226360/google-tests-sound-search

Share/Save/Bookmark



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén