Přeskočit na hlavní obsah

Fenomén Facebook...

…aneb nová možnost nejen pro neziskové organizace, jak zaujmout?

Předešlý titulek může na první pohled vypadat až příliš přehnaně a kontroverzně. Na druhou stranu, Facebook, nejrozšířenější sociální síť na internetu, nelze podceňovat.
Pro ilustraci, co Facebook skutečně je a představuje, lze využít zdroj www.fb1.cz, což je první český web, který se snaží popsat tuto internetovou stránku. Ta vám po zaregistrování a přihlášení umožní vytvořit si svůj vlastní uživatelský profil a navazovat kontakty s dalšími uživateli, kteří se poté stanou vašimi „přáteli“. Kdo se stane Vašim přítelem na Facebook.com je jen na vás! Důležitá myšlenka, která dělá Facebook tak přitažlivým, může být sdílení.
Sdílení reálného života, osob, společných zájmů, dojmů z nového filmu, fotografie ze společně prožitého večírku. Sdílet můžete i politické názory nebo názor na to, který herec se nejvíce hodí k postavě Jamese Bonda. Další důležitou myšlenkou Facebooku je touha lidské povahy po sociálním kontaktu. Lidé nikdy nežili osamoceně. Odjakživa se střetávali, potkávali a scházeli z vlastní potřeby. Na Facebook.com jste se svými „přáteli“ neustále v kontaktu, jednotliví uživatelé na sebe působí a zároveň si každý uživatel utváří vlastní image mezi druhými.
Nyní ale zpět k myšlence tohoto článku. Nedávno se na českém facebooku objevili tři kampaně zaměřené na neziskový sektor. „Fundraising v podobě narozeninového experimentu Adama Javůrka, podpora čtenářské kampaně Kniha mého srdce a aplikace Shine your city green, která si klade za cíl nenásilně inspirovat k šetrnějšímu chování k životnímu prostředí.“ Tyto tři kampaně právě poukazují na to, jak se dá Facebook využít pro vlastní zájmy jakéhokoliv z uživatelů.
Co se narozeninového experimentu týče, šlo o dobročinný akt jednoho z internetových novinářů, který v rámci oslavy svých narozenin „přinutil své přátele“ na Facebook.com, aby místo něj obdarovali ty jedince, kteří to opravdu potřebují. Svůj experiment uskutečnil díky konkrétní neziskové organizaci, pro kterou chtěl získat 20 tis. Kč na osobní asistenci zdravotně postiženým. Experiment se nakonec povedl a „jen“ díky novinářovým kontaktům na Facebooku. Jeho přátele tuto myšlenku poté šířili i mezi své přátele a tak pořád dokola. Zde je ohromná sociální síla Facebook.com.
Dále je možné zmínit příklad pořadu České Televize Kniha mého srdce, který díky založení svého fanklubu na Facebook.com může komunikovat s řadou uživatelů a tedy potencionálních diváků. Získává tak na popularitě a autoři tohoto pořadu si mohou slibovat vyšší sledovanost.
Jak publikuje web FB1.cz, „zajímavou formu komunikace zvolila agentura Lemonade, která stojí za projektem Shine your city green.“ Tento projekt se snaží apelovat na chování lidí a snaží se je přimět více myslet na přírodu a svět, ve kterém žijeme. Ukazuje, jak i malá změna v chování lidí může zmírnit dopad na poškozování přírody. Například správným používáním domácích spotřebičů, nabíječek atp. To vše cestou aplikace na Facebook.com, v úzké spolupráci s GoogleMaps.com. U uživatelů zmiňované sociální sítě byla znovu úspěšná.
Nyní se naskýtá otázka: „Pokud mohou být neziskové organizace a jedinci se svými kampaněmi podněcující ostatní uživatele k určité akci takto úspěšní, co potom velké firmy s daleko méně omezeným rozpočtem?“ Sociální síť Facebook.com má určitě velkou sílu v sociálním působení na obyvatelstvo. Jelikož je už nyní totiž možné shlédnout placenou inzerci právě i na Facebooku, tak bude zajímavé sledovat, jak dlouho ještě potrvá, než tuto zmíněnou sílu naplno využijí prodejci a inzerenti, kteří se „zuby-nehty“ snaží prodat svou produkci.

(Lukáš Dvořák)
Zdroje:
facebook.com
FB1.cz
http://www.fb1.cz/pripadove-studie/jak-vyuzit-facebook-pro-neziskove-kampane
http://www.fb1.cz/obecne-o-facebook/co-je-to-facebook
http://www.fb1.cz/category/obecne-o-facebook

Share/Save/Bookmark



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén