Přeskočit na hlavní obsah

Geolokačné sociálne siete

V momente, kedy si človek hovorí, že je už dosť obklopený sociálnymi sieťami, objavia sa nové, ktoré pútajú pozornosť.  K týmto sieťam patria i nové geolokačné sociálne siete Foursquare a Gowalla. Obe vznikli v roku 2008 avšak do Česka i Slovenska sa dostali až v posledných mesiacoch. Pred tým ako sa im budem konkrétne venovať,  rada by som uviedla pár faktov o LBS – Local-based services  inak povedané služby založené na zistení polohy. Základom je vlastniť mobilný telefón, ktorý vie určiť Vašu polohu. V súčasnosti to vedia všetky smartphony buď aproximáciou z mobilnej siete, pomocou dostupných WiFi prístupových bodov alebo najpresnejšie pri použití klasického GPS. Predpokladá sa, že LBS budú mať úspešnú budúcnosť a za pár rokov nebudeme o nich musieť písať, ale budeme ich jednoducho využívať. Jednoducho a rýchlo nám môžu poskytnúť informácie o najbližších obchodoch, baroch, či momentálnej polohe priateľov. Musím zhodnotiť, že bez existencie Twittra a Facebooku, z ktorých okrem iného čerpáme priateľov, by geolokačné siete vôbec  nevznikli.
LBS majú veľké praktické využitie a možnosti. Foursquare a Gowalla predstavujú super kombináciu možnosti určenia polohy, zábavy, sociálnej siete a marketingového zacielenia. Na českom trhu sa nachádzajú okrem nich ďalšie služby, tie však nie sú tak zaujímavé.

Foursquare

  • založil Dennis Crowley 
  • v prípade, že nedisponujete takýmto telefónom, môžete využiť mobilné webové stránky
  • je možné ho používať všade vo svete
  • „check-in“ – informácia o vašej polohe napísaná na Foursquare, a tým
    • poskytujete informácie o polohe vašim kamarátom a naopak ak sa niekto nachádza na dobrom mieste dá check-in a vy vidíte jeho polohu
    • získavate informácie o miestach v okolí podľa vašej polohy, ktoré tam pridali užívatelia pred tým (napr. bary, diskotéky, zaujímavé miesta)
  •  info sa dá zdieľať na Facebooku alebo Twittri
  • pokiaľ dané miesto sa vo Foursquare nenachádza, tak ho môžete jednoducho pridať
  • za každý check-in sa získavajú body alebo odznaky na základe vašej dobrodružnosti od Vašich priateľov – tie vznikli ako motivácia pre ľudí.
    • odznaky sú malé odmeny, ktoré získate za check-in na zaujímavých miestach, v zaujímavý čas
    • body sa získavajú za prvý check-in na určitom mieste alebo pridaním nového miesta na zoznam. Prehľad užívateľov s najväčším počtom bodov sa uvádza v tabuľke výsledkov, ktorá sa však resetuje každú nedeľu o polnoci
      • +5 bodov za prvý check-in na mieste
      • + 5 bodov za pridanie nového miesta
      • + 1 bod za každý check-in, zvýši o 1 bod s každým ďalším chck-in
  • ten, kto spravil najviac check-inov na istom mieste – stáva sa „Mayorom“  toho konkrétneho miesta.  V súčasnosti existuje veľa kaviarní alebo barov ponúkajúce  špeciálne ponuky pre Mayorov“( káva, predkrm zadarmo....). (Pozor hneď ako sa niekto zaregistruje na tom mieste viackrát ako vy, tak tento titul strácate)
  • každý užívateľ može vytvárať „Tips“ a „to- Dos“
    • Tips – veci (reštauraácie...), ktoré by ste radi doporučili ostatným
    • to-Dos – sú poznámky pre Vás (kde čo skúsiť,čo si objednať atď)
  • „Off the grid“ check in  - je tzv. skrytý check – in, kedy sa uživateľ chce prihlásiť bez toho, aby ostatní vedeli o jeho polohe, a zároveň môže zbierať body a získavať odznaky


Gowalla

  • je veľmi podobná Foursquare
  • tvorcovia - Josh Williams a  Scott Raymond
  • aplikácia rozšírenej reality (AR) – kombinácia virtuálneho a reálneho sveta
  • ide vlastne o hru založenú na lokalizácii užívateľa, ktorá oceňuje hráčov za  návštevu každodenných alebo špeciálnych miest so svojím mobilným telefónom
  • na to, aby ste ju mohli hrať, musíte vyjsť von z domu a ísť na nejaké miesto
  • zaujímavo je vyriešená interakcia medzi užívateľmi – každý, kto urobí check-in má svoju permanentnú URL adresu, ktorej ostatní môžu dať svoj Like
  •  cieľom je sa zabaviť a pritom zbierať predmety
  • podporuje výlety ( môžete tam nájsť rôzne nápady na cesty)
  • vďaka nej môžete zbierať virtuálne suveníry a na diaľku sa „prepojiť“ s rôznymi ľuďmi


V kocke... 




Ako som už spomínala obe služby spojené so sociálnymi sieťami vznikli v tom istom čase, a taktiež obe aplikácie majú podobnú funkčnosť, preto je náročné si vybrať jednu. Ľudia sa rozhodujú často na základe preferencií svojho okolia. V tomto smere vyhráva zatiaľ Foursquare s viac ako milión užívateľmi. I keď Gowalla je omnoho krajšie graficky prepracovaná, používa ju len okolo 250 000 užívateľov. Podobné výsledky ukazuje i graf získaný pomocou nástroja google trends, ktorý hodnotí návštevnosť stránok:



Je vidieť, že Foursquare používa viac ľudí v celom svete. Gowalla sa zatiaľ uchytila najviac v USA, i keď stále nedosahuje takých výsledkov ako Foursquare.
Názory na Foursquare a Gowallu sa líšia. Veľa ľudí hlavne v Amerike používa obe siete a podľa nich by sa v každej aplikácii dali nájsť výhody i nevýhody.  
U Foursquare nie je vôbec zaujímavé sa checkovať na verejných miestach ( námestie, tramvaje..), ale u Gowally je to výhodnejšie, pretože na frekventovanejších miestach nájdete ľahšie nejaké veci na výmenu. Nadšenci  Gowally hodnotia kladne, že človek musí opustiť dom, aby splnil cieľ hry a celkovo tejto služby, čo pri Foursquare neplatí. To má za následok checkovanie sa  i v pohodlí domova (spôsobom „check-in no-matter-what“), čo je považované za neprínosné a hodné spamu.
Za celkom vážnu nevýhodu sa dá považovať nemožnosť spustenia Gowally na Blackberry.
Gowalla používa GPS dáta na overenie, či daná osoba sa aktuálne nachádza na tom mieste alebo nie, však u Foursquare to tak nefunguje. Stiahnutie Gowally zabráni urobiť check-in na mieste, pokiaľ nebude overené, že sa tam človek nachádza. Niekedy však i tento systém sklame a môže sa stať, že užívateľ nemôže “checkovať” miesta, i keď sa tam skutočne nachádza. Predsa len ani svet techniky nie je dokonalý...
Obrovskou výhodou je ich veľký potenciál do budúcnosti z hľadiska marketingu. Hoci by išlo len o BTL (below the line) zásah, čo znamená, že využité nástroje by nemal až taký záber na zákazníkov podniku, ale predsa len pár by priviedli alebo minimálne zaujali. Pokiaľ by sa skutočne stal napr. Foursquare populárnejším, bol by cenným zdrojom pre podnikanie podobne ako teraz Facebook. V Česku okrem služieb Foursquare a Gowally môžeme do podobnej skupiny zaradiť lokola.cz alebo zlaté stránky a niečo málo by sa dalo čakať aj od Seznamu (seznam na mobil 2.0).
Na záver si dovolím sa dotknúť stále diskutovanej témy sociálne siete verzus súkromie užívateľov. Je pravdou, že sociálne siete nám berú súkromie – o to viac geolokačné, na druhú stranu si musíme uvedomiť, že za túto obetu sa dostaneme za krátku dobu k veľkému počtu informácií. Každá minca má dve strany! Vždy som bola zástancom toho, že množstvo a charakter vecí záleží skutočne len na Vás. Je to právo a voľba, na ktoré nesmieme zabúdať.

(Katarína Šeniglová)

Zdroje:
http://met.blog.root.cz/2010/05/05/pojdte-hrat-gowallu/
http://blog.triad.sk       
http://foursquare.com/businesses/
http://www.lupa.cz/clanky/foursquare-je-pry-quotpristi-twitterquot/
http://techcrunch.com/2010/03/14/foursquare-gowalla-location-war/
http://www.crunchbase.com/company/foursquare
http://www.crunchbase.com/product/gowalla
http://www.google.com/trends
http://fsforum.cz/






Share/Save/Bookmark

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Google Ads představuje nové funkce pro Performance Max kampaně

Performance Max kampaně jsou nejnovějším typem kampaní v Google Ads. Ve své podstatě kombinují téměř všechny ostatní typy reklam; vyhledávací, obsahová i nákupní. A také všechny funnely; akvizici i remarketing. Jednoduše řečeno, mají mít maximální záběr pro teoreticky maximální výkon. Není proto žádným tajemstvím, že společnost Google se snaží své inzerenty pobízet směrem právě těchto Performance Max kampaní. Dokonce od 3. čtvrtletí 2022 by právě tento typ kampaní měl úplně nahradit chytré kampaně v Nákupech a také kampaně místní. Vzhledem k těmto okolnostem a faktu, že se kampaně Performance Max stávají jakýmsi novým standardem v PPC sféře, se společnost Google rozhodla přidat nové funkce, které by měly svým inzerentům ještě zefektivnit jejich snažení. 

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!