Přeskočit na hlavní obsah

Virální marketing v podání MSI

Zajímavých témat je v internetovém marketingu spousty a neustále přichází nová. Když jsem se rozhodoval, které téma si pro tuto práci vyberu, virální marketing pro mě nebyla jasná volba. Chtěl jsem tento úkol podat netradičně, a jelikož jsem velkým příznivcem tohoto marketingového odvětví, rozhodl jsem se blíže nahlédnout na stále ještě aktuální video, které zasahuje lidi po celém světě.
Neustále přichází nové věci a je jisté, že další a další komunikační nástroje na nás budou cílit i v budoucnu. Virální marketing je jeden z nových způsobů komunikace, který je, vzhledem k nákladům, jednou z mála cest k zviditelnění se pro začínající či méně majetné firmy. To ale samozřejmě neznamená, že velké, internacionálně aktivní firmy ho nevyužívají. Pro tuto práci jsem se rozhodl ukázat sílu serveru youtube.com.  Blíže se tedy podívám na originální kampaň společnosti MSI, která propaguje sérii laptopů zvanou X-Slim. Jde o poměrně nový „virál“ a to konkrétně z léta roku 2009, který mi poslal můj kamarád žijící v Anglii.



Společnost MSI se rozhodla netradičně komunikovat nové laptopy, jejichž hlavním benefitem je velikost. Váží jen  1,4kg a jsou široké (lépe řečeno úzké) jen 2,54 cm. Vzhledem k této skutečnosti vypustila do světa prostřednictvím serveru Youtube.com šílené video, ve kterém účinkuje několik mladých mužů, z nichž jeden hází X-Slim do výšky a druhý ho chytá „do svého pozadí“. Je zřejmé, že propagovaná možnost chycení X-Slimu mezi půlky hýždě poukazuje na úzkost notebooku i jeho malou váhu. Tento klip je stěží uvěřitelný a na internetu se ihned rozšířily diskuze, zdali jde o podvrh či ne. A to je evidentně přesně to, čeho společnost MSI chtěla dosáhnout. Náklady na tento spot jsou očividně niterné vzhledem k ohlasu a počtu zhlédnutí. Tento počet a celkový „reach“ neboli zásah cílové skupiny lze jen těžko spočítat, protože k původnímu videu na Youtube.com se připojilo spoustu modifikací, apod.  Toto původní video nahrané společností MSI mělo po dvou dnech od „launche“ přes 75000 zhlédnutí a v současné době má téměř 3 miliony jen na serveru Youtube.com. V reálu bychom museli přidat počet zhlédnutí na dalších instrumentech virálního marketingu jakými jsou například Facebook.com, Myspace.com a v neposlední řadě „word of mouth“. Po zadání dotazu „Guy catches laptop with his butt“ do vyhledávače Google jsem zjistil, že existuje 656 000 různých odkazů na stránky o tomto videu, což potvrzuje skutečnost, že „vir se rozšířil“ a lidé opravdu diskutovali.
Myslím si, že úspěšnost (měřena počtem zhlédnutí) tohoto videa a potažmo i marketingového tahu je dána několika vlastnostmi, kterými nahrávka disponuje. Mám na mysli: vtipnost, neuvěřitelnost, neotřelost a precizní filmařské provedení. Celý neskutečný trik vypadá opravdu uvěřitelně a sám bych nedal ruku do ohně ani za umění kluka chytajícího notebook mezi hýždě, ani za podvod. Je jasné, že po zveřejnění videa začal probíhat buzz a diskuze týkající se pravosti či nepravosti. Větší polovina diskutérů tvrdí, že video je podvod, ale na jednom se shodli téměř všichni. Video je šílené, vtipné a má výborný nápad.
Společnost MSI toto video uvedla jako jakýsi „návod“ ke spotřebitelské soutěži, která zněla: "Upload extreme crazy video with the MSI notebook and win free trip to Great Barrier Reef". Šlo tedy o natočení nejšílenějšího videa s X-Slim laptopem. Soutěž skončila již v září tohoto roku a 15 výherců si odneslo nový laptop a vydalo se na výlet na Velký bariérový útes na australském pobřeží.
Je zřejmé, že celá kampaň je cílena především na mladé lidi po celém světě, protože jsou nejčastějšími uživateli internetu, sociálních sítí a zkrátka: videa tohoto typu je baví a umí rozesmát. Navíc Velký bariérový útes je vyhlášeným rájem pro cestovatele a mladé lidi, kteří si chtějí užívat života. V lednu letošního roku jsem měl to štěstí a na „Reefu“ jsem strávil část mojí dovolené a musím uznat, že MSI vybrala úžasné místo, které je pro jejich cílovou skupinu jako stvořené. Navíc můžeme vidět i souvislost mezi positioningem produktu a kampaní. X-Slim je lehký, malý, skladný, má solidní cenu a disponuje stylovým designem. Díky těmto vlastnostem se snadno vejde do krosny, se kterou většina tzv. „backpackers“ po Austrálii cestuje.

Závěrem bych rád shrnul a vypíchnul několik základních skutečností, které mně zaujaly na tomto „virálu“. Chytání laptopu mezi hýždě je neotřelá a trochu podivná myšlenka, se kterou doposavad nikdo nepřišel. Toto je určitě pochvala pro autora kreativy. Video vyvolává diskuzi, což byl evidentně cíl společnosti MSI. „Reach“ kampaně je těžko vyčíslitelný, avšak je zřejmé, že půjde o miliony „zasažených“ osob. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, zdali a o kolik se MSI zvýšil „clickrate“ na jejich webových stránkách, ale troufám si říci, že půjde o desítky procent. Kdybych byl manažerem v této společnosti a porovnal náklady na reklamu a zásah, tak bych byl velmi spokojen. Jen tak dál!

(Tomáš Kapusta)

Share/Save/Bookmark

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Google Ads představuje nové funkce pro Performance Max kampaně

Performance Max kampaně jsou nejnovějším typem kampaní v Google Ads. Ve své podstatě kombinují téměř všechny ostatní typy reklam; vyhledávací, obsahová i nákupní. A také všechny funnely; akvizici i remarketing. Jednoduše řečeno, mají mít maximální záběr pro teoreticky maximální výkon. Není proto žádným tajemstvím, že společnost Google se snaží své inzerenty pobízet směrem právě těchto Performance Max kampaní. Dokonce od 3. čtvrtletí 2022 by právě tento typ kampaní měl úplně nahradit chytré kampaně v Nákupech a také kampaně místní. Vzhledem k těmto okolnostem a faktu, že se kampaně Performance Max stávají jakýmsi novým standardem v PPC sféře, se společnost Google rozhodla přidat nové funkce, které by měly svým inzerentům ještě zefektivnit jejich snažení. 

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!