Přeskočit na hlavní obsah

Jsou PPC kampaně dlouhodobým řešením?

PPC systémy jsou v současné době asi nejsnadnějším nástrojem, jak začít marketing na internetu. Pro spuštění potřebujeme jenom soubor klíčových slov a vhodný inzerát. Jak jednoduché. Pozici inzerátu pak zajišťujeme na aukčním principu. Samotnou přípravu klíčových slov si můžeme zjednodušit použitím online nástrojů, kde můžeme vidět vyhledávanost slova v uplynulých měsících a podle toho se rozhodnout, jestli jej použijeme nebo ne. Při formulaci inzerátu se můžeme podívat přímo na konkurenční inzeráty a můžeme se nechat inspirovat. Avšak ideální je, když se vše potřebné naučíme na nějakém vzdělávacím kurzu.
Když si založíme takový účet a uděláme kampaně na všechny naše produktové řady, s radostí pak sledujeme výsledky tohoto marketingového nástroje. Ideálním scénářem je zvyšující se CTR při snižující se CPC. Samozřejmě si pak musíme ještě hlídat cenu za konverzi.
Může nám však do harmonických výsledků něco vpadnout? Ano, může – konkurence. Kvůli snadnému vstupu do PPC systémů, může inzerovat skoro každý. Počet inzerujících roste každý den. To s sebou nese jeden velký negativní efekt – růst ceny za proklik. U konkurenčních klíčových slov musíme přihazovat více a více, abychom byli na předních pozicích. Takhle přihazují všechny firmy inzerující na dané klíčové slovo a nakonec to může dopadnout tak, že za jeden proklik zaplatíme přes 100 Kč.
Co proti tomu můžeme dělat? Bohužel PPC systémy jsou nastaveny tak, že k takovému vyšroubování ceny může docházet. Ale stejně tak rychle, jak cena může být vyšroubována nahoru, tak může také spadnout dolů. Vše záleží na síle konkurence. Chceme-li mít jistotu, že nás lidé na internetu najdou, měli bychom se zaměřit na SEO optimalizaci. Avšak je třeba mít na paměti, že veškeré záležitosti ohledně SEO jsou během na dlouhou trať. Ale z dlouhodobého hlediska se rozhodně vyplatí.
Závěrem této krátké úvahy bych chtěl připomenout, že PPC kampaně jsou dobrým a levným řešením pouze do doby, než na trh přijde nějaký konkurent. Pak se tento nástroj může stát velmi drahým. Doporučil bych současně zaměřit se jak na PPC systémy, tak na SEO optimalizaci. Jestliže docílíme toho, že naše stránky budou na předních pozicích a nemáme v PPC konkurenci, tak proč levně neinzerovat. Jestliže však máme velkou konkurenci, mohou nám být útěchou právě přední pozice v přirozeném vyhledávání.

(Aleš Lindovský)


Share/Save/Bookmark

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Google Ads představuje nové funkce pro Performance Max kampaně

Performance Max kampaně jsou nejnovějším typem kampaní v Google Ads. Ve své podstatě kombinují téměř všechny ostatní typy reklam; vyhledávací, obsahová i nákupní. A také všechny funnely; akvizici i remarketing. Jednoduše řečeno, mají mít maximální záběr pro teoreticky maximální výkon. Není proto žádným tajemstvím, že společnost Google se snaží své inzerenty pobízet směrem právě těchto Performance Max kampaní. Dokonce od 3. čtvrtletí 2022 by právě tento typ kampaní měl úplně nahradit chytré kampaně v Nákupech a také kampaně místní. Vzhledem k těmto okolnostem a faktu, že se kampaně Performance Max stávají jakýmsi novým standardem v PPC sféře, se společnost Google rozhodla přidat nové funkce, které by měly svým inzerentům ještě zefektivnit jejich snažení. 

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!