Přeskočit na hlavní obsah

Google Goggles

Google Goggles je revoluční novinka, která představuje zcela nové možnosti ve vyhledávání pomocí mobilních telefonů. Její podstata spočívá ve spojení chytrých telefonů a internetu. Tato nová služba funguje na poměrně jednoduchém principu, který jsme mohli mnohokrát vidět v různých fantastických filmech. Mobilním telefonem vyfotíme jakýkoliv objekt – stavbu, budovu, stroj, knihu, obraz atd., poté aplikace Google Goggles odešle tuto fotografii na server Google, který následně rozpozná, co se na fotografii nachází a vyhledá o tom dostupné informace na internetu. Mezi objekty, které aplikace dokáže spolehlivě rozpoznat, patří různé značky, zboží, historické památky, obchody, umělecká díla, obrazy, malby, sochy, knihy, DVD a CD. Tato technologie také dokáže rozpoznat text v češtině a přeložit ho do 56 jazyků pomocí překladače Google. Další užitečnou funkcí je schopnost získat informace o produktu z naskenovaného čárového kódu nebo naskenovaného QR kódu.


Jelikož je tato aplikace ve vývoji dochází neustále k jejímu zlepšování, například v nejnovější verzi 1.7 Google odboural potřebu fotit. To znamená, že stačí mobilem pouze zaměřit objekt a okamžitě se začnou vyhledávat dostupné informace.

Tato technologie přináší skutečnou revoluci ve vyhledávání informací. S touto aplikací v brzké době nebudeme potřebovat informační centra a tištěné průvodce. Různí autoři také spekulují o tom, jak se bude Google Googles dále vyvíjet. Některé scénáře popisují budoucnost tak, že bude možné jít po ulici a pokud vás například zaujme oblečení některého kolemjdoucího, vyfotíte ho a aplikace vás informuje o tom, jaká je cena zboží, co je to za značku a kde můžete zboží koupit. Ještě odvážnější scénáře pojednávají o tom, že bude možné vyfotit člověka a posléze zjistit jeho jméno, věk, jestli je zadaný atd.

Google z této aplikace také pohotově dokázal vytvořit výborný marketingový nástroj. Jelikož se na fotkách odeslaných uživateli k identifikaci různých objektů často objevují různá loga, reklamy nebo billboardy, Google neváhal a rozhodl se toho využít. Cílem Google Goggles z marketingového hlediska je dostat uživatele od billboardu na webovou stránku nebo do nejbližšího obchodu inzerenta.

 V současné době služba Google Goggles funguje i v českém jazyce. Aktuální verze Google Goggles 1.6.1 je dostupná pro mobilní zařízení s operačním systémem Android verze 2.1 a vyšší. Aplikaci je také možné zdarma stáhnout a nainstalovat na webových stránkách https://market.android.com/  


(Šárka Jandová)

Zdroje:
http://www.cognito.cz/marketing/goggles-pohled-do-budoucnosti-marketingu-s-brylemi-od-googlu/
http://businessworld.cz/aktuality/google-goggles-mobilni-vyhledavani-pomoci-obrazku-nyni-pracuje-v-cestine-8052
http://dotekomanie.blog.mobilmania.cz/2011/12/google-goggles%E2%80%93bez-nutnosti-fotit/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén