Přeskočit na hlavní obsah

Penguin Update


V kalendářním roce 2012 došlo v SEO k mnoha změnám, reprezentovaných tzv. Panda Updatem. 24. dubna rozšířil Google svoji algoritmovou zoo o tučňáka a pojmenoval po něm svůj nový update vyhledávacího algoritmu – Penguin Update.

Tato aktualizace je podle Matta Cuttse, speciality Googlu na optimalizaci pro vyhledávače, zaměřena zejména na tzv. content marketing, který se vyznačuje důrazem na kvalitní a přínosný obsah webových stránek. Hlavní boj Googlu byl cílen zejména na stránky s duplicitním obsahem. Převážně se jedná o ty, které jsou určeny k nákupu nekvalitních PR článků nebo zpětných odkazů. Nemalé množství z nich tak poznalo sílu Penguin updatu na vlastní kůži, když přišlo o část svého Page ranku a propadlo se velmi hluboko v SERPu.

Další oblastí, na kterou se Penguin zaměřuje je boj proti nepřirozenému odkazovému profilu stránek. V Googlu věří, že pro uživatele je hodnotný pouze takový odkaz, který logicky zapadá do kontextu webu případně článku na webu a jeho cílová stránka je maximálně relevantní k tomu, ze kterého je na ni odkazováno. A jak tedy vypadá takový odkaz? Penguin cílí zejména na odkazy v patičkách webů, vyměněné, sponzorované a nebezpečné odkazy nebo ty, které vedou z PR webů. Na takové, které jsou již ze své podstaty nepřirozené a pro návštěvníky nemají žádnou přidanou hodnotu.

Pro webmastery nastávají také komplikace v podobě možných penalizací za příliš mnoho odkazů se stejným anchor textem, vedoucích na web. Jednu z variant, jak zakročit proti nepřirozeným odkazům, kterou Google zvolil, bylo důkladné přezkoumání znění anchor textů u odkazů, vedoucích na web. Penalizovány tak jsou stránky, na které vede velké množství (cca přes 60%) tzv. money keyword, což jsou nakoupené odkazy se stále stejným tvarem klíčového slova. Tímto krokem chtějí SEO experti v Googlu docílit pokud možno co nejčistších odkazových profilů všech webů. Ty by měly být tvořeny pouze odkazy přirozeně vytvořenými z iniciativy běžných uživatelů.

Na následujícím grafu je patrné, jaký vliv mělo vypuštění Penguin Updatu na weby s nepřirozeným odkazovým profilem.


Zdroj: http://www.micrositemasters.com/blog/penguin-analysis-seo-isnt-dead-but-you-need-to-act-smarter-and-5-easy-ways-to-do-so/

Doporučuje se tedy, když už chcete dělat nějaký linkbuilding, nepoužívat stále stejné texty odkazů, ale naplno využít všechny tvary slova či long-tailu a zapojit také synonyma či jinak podobná slova. Pokud odkazujete na daný web z PR článku nebo blogu je dobré umístit zde odkaz například i na konkurenci. Sice částečně posílíte i její web, ovšem váš odkaz by měl být s větší pravděpodobností považován za přirozený.

Malá rada na závěr. Pokud se váš web ve výsledcích na daná klíčová slova propadl a vy si nejste vědomi žádné použité nepovolené optimalizační techniky, máte možnost napsat do Googlu feedback přes speciální formulář a doufat, že váš web bude přezkoumán.

(Ondřej Novotný)

Zdroje:
http://linki.cz/google-penguin-update-dalsi-mazel-co-zere-webovy-spam/
http://www.micrositemasters.com/blog/penguin-analysis-seo-isnt-dead-but-you-need-to-act-smarter-and-5-easy-ways-to-do-so/
http://www.seomoz.org/google-algorithm-change
http://www.martinibuster.com/link-building/penguin/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén