Přeskočit na hlavní obsah

Facebook jako prostor pro sběr dat

Zpravodajský server technet.idnes.cz zveřejnil vlastní průzkum na téma důvěřivosti českých uživatelů Facebooku. Reagoval tak na ohromně vzrostlou popularitu tohoto portálu v posledních málo letech a snaží se tím upozornit na nedostatky v hlídání si vlastního soukromí a na to, že soukromé informace jsou dnes lehce zneužitelné a že se tak i nezřídka děje. Informace mohou sbírat například obchodní společnosti k marketingovým či jiným průzkumům, zaměstnavatelé, žárlivý ex-partner či hůře se mohou stát dostupným nástrojem stalkerů nebo kyberzločinců, kteří se snaží získat přístup k různým účtům. Jako inspirace k testu sloužil nejspíš dva roky starý průzkum globální společnosti Sophos, který vytvořil profil žáby a snažil se získávat osobní informace. Zde dospěli průzkumníci k číslu 41% důvěřivých uživatelů.
Test probíhal na podzim tohoto roku tak, že byly vytvořeny dva profily s fotografiemi a pouze základními údaji. Bylo osloveno celkem 100 náhodných uživatelů vybraných z největších českých skupin Facebooku a následně se zkoumalo, kolik lidí přijalo žádost o přátelství a další osobní data. Po měsíci se průzkum uzavřel, data vyhodnotila a smazala. Snaží se tím upozornit na fakt, že Facebook je nástrojem veřejné komunikace, nikoliv soukromé.
Test Technetu byl zaměřený na české uživatele a ukázal, že 60 % uživatelů, převážně mladí lidé mezi 15 a 20 roky (průměrně 19 let), si nejčastěji nehlídají citlivé osobní údaje a
zveřejňují je i cizím uživatelům, čímž se vystavují riziku. Rozdíly mezi ženami a muži se neprojevily. I když Facebook nabízí několik možností ochrany soukromí, žádná nepomůže, pokud si záškodníka přidáte mezi přátele. A nahlížení do soukromích fotografií dovolujeme mnohdy, i pokud si cizího člověka na profil nepustíme. Stačí mít nastaveno „přístupné pro přátelé přátel“, což může být neuvěřitelně početná skupina lidí. Stačí si uvědomit, že průměrný počet přátel má každý uživatel kolem 150.
Server popisuje i zaručený způsob, jak se lze dostat do přátel určité osoby. Stačí ve fotografiích nalézt jméno a osobu, která na Facebooku ještě není a podle ní si vytvořit profil. Tato konverze cizích osob v přátele je podle mého hodně ovlivněna rozšířeností sociálních sití. Avšak většina takových to sítí (libimseti.cz, lide.cz) je převážně k seznamování a navazování online přátelství. Je zde zcela běžné kontaktovat a přidávat si do přátel cizí osoby a co víc, je to pro většinou žádoucí. Kdežto Facebook je primárně sociální síť vytvořená již pro přátele a k udržování přátelských vztahů i na dálku, ke sdílení společných fotografií. Mnoho lidí však i Facebook zaměňuje za seznamovací prostor na internetu a dovoluje tak nahlížení cizím lidem do soukromích osobních údajů, které má však k dispozici pro sdílení s opravdovými přáteli.
Další příklad toho, jak uživatelé Facebooku snadno věří, aniž by přemýšleli, můžeme vidět v případu fanouškovské stránky Zjisti, kdo si prohlíží tvůj profil. STALKER CATCHER, která má již necelých půl milionu fanoušků. Stránka nás instruuje k tomu, abychom ji navrhli všem svým přátelům a tak, že budeme moci sledovat, kdo si prohlíží náš profil. Počet fanoušků jasně svědčí o tom, že spousta lidí je ochotna věřit i očividnému nesmyslu.
Takováto stránka pak skýtá veliký marketingový potenciál.

(Jan Dvořák)

Zdroje:
http://technet.idnes.cz/cesi-facebooku-nebezpecne-veri-falesne-krasavici-naletelo-60-
procent-112-/sw_internet.asp?c=A091117_171036_sw_internet_pka
http://www.sophos.com/pressoffice/news/articles/2007/08/facebook.html
http://www.zive.cz/bleskovky/facebook-stalker-catcher-pul-milionu-nachytanych/sc-4-a-
150294/default.aspx


Share/Save/Bookmark

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!

TIKTOK a jeho využití v marketingu

Videa vytvořená na Tik Tok získávají denně 1 miliardu zhlédnutí (Influencermarketinghub, 2018). Uživatelé ji stáhli více než 660 milionů krát pouze v roce 2018 a dalších 188 milionů v prvním čtvrtletí roku 2019 (Statista, 2020). Uživatelé mohou vytvářet a nahrávat video o délce až 15 sekund (nebo lze kombinovat čtyři samostatneá videa pro vytváření 60 sekundových fragmentů), včetně hudby s filtry a efekty pro úpravy nebo ukazovat synchronizaci uživatele s písní (TikTok – Apps on Google Play, 2020). Jak mohou značky používat TikTok pro reklamu? Existují tři hlavních způsoby, jak propagovat značky na Tik Tok: Mohou si vytvořit svůj vlastní kanál a nahrát odpovídající videa prostřednictvím svého kanálu. Mohou pracovat s influencery a distribuovat obsah širšímu publiku. Mohou platit za reklamu na TikTok, i když o tom je ještě příliš brzy mluvit, na TikToku ještě není takový trh jako na YouTube.  Nicmén