Přeskočit na hlavní obsah

Ekonomická kríza podporuje využívanie e-mail marketingu

Vznikom rôznych video reklám a podobných interaktívnych prezentácii, sa e-mail marketing začal javiť ako málo „cool“. No napriek tomu môžeme ešte stále menovať jednu základnú výhodu, ktorú email marketing má a tou je oslovenie konkrétneho zákazníka. Prispela k tomu vo veľkej miere aj finančná kríza, ktorá v dnešnej konzumnej spoločnosti v období vianočných nákupov ovplyvnila zisky obrovskému množstvu predajcov. Obchodníci sa bijú o každého jedného zákazníka. Podľa National Retail Federation, predaje v maloobchode sú najnižšie od roku 2003.

Prečo sa najnovšie e–mail marketing javí ako dobrá cesta na zvýšenie predajov? Je hlavne lacnejší a rýchlejší. Dokáže okamžite priviesť zákazníkov do obchodov. Na porovnanie ceny, je náklad na jedného zákazníka dosiahnutého pomocou e-mailu 7 dolárov a klasický papierový prospekt až 48 dolárov. Elektronická verzia jednoznačne znižuje náklady na propagáciu, a e – mail tvorí akúsi pravdepodobnosť, že zákazník túto výzvu neprehliadne. V spomínanom období ekonomickej krízy e-mail nahradzuje veľa tradičných spôsobov inzerovania a reklamy ako je hlavne televízia, direkt mail poštou, noviny, časopisy a iné.

E- mail marketing je tiež príležitosťou pre podporu predaja, a to klasickými metódami a podnetmi, ktoré a môžu do emailu implikovať. Jednotlivé prvky, ktoré sa dajú použiť sú časovo obmedzené ponuky. To sa podarilo tento víkend predajni elektroniky Home Depot, ktorá v USA spôsobila doslova ošiaľ, keď poslala svojim zákazníkom e-mail o hromadných zľavách, ktoré budú trvať len v piatok a v sobotu. Ľudia od skorého rána vystávali pred predajňami, aby mohli kúpiť už teraz vianočný darček za bezkonkurenčnú sumu. Predajne s oblečením ako J.C.Penney´s a ich katalógový predaj využíva body a Gap zasa stavil na kupóny posielané e-mailov. Ako príklad by som ešte uviedla obchodný dom Saks Fifth Avenue v USA, ktorý svoje úsilie vložil do vyhľadávaní mailových adries pomocou vo vrtkých 53 obchodoch. Túto stratégiu zvolil ako kľúčovú v predvianočnom období. Takýmto spôsobom predajcovia v jednotlivých obchodoch zachytávali adresy, ale nielen to. Obohatili túto databázu aj o informácie, čo ľudia kúpili. Takýmto spôsobom oslovujú zákazníkov s ponukami, o ktoré by mohli pravdepodobne mať záujem.

Základným pilierom e-mail marketingu by malo byť to, že samotné použitie nie je dnes kľúčom k úspechu. Určite je potrebné k nemu pripojiť a skombinovať ho s inými formami komunikačného mixu ako je podpora predaja vo všetkých svojich formách. Dnešný zákazník je už náročný, preto treba pripojiť aj nejakú hru alebo súťaž. Ďalším zaujímavým poznatkom by mohlo byť to, že v Spojených štátoch sú obchodníci natoľko flexibilní a obratní, že aj v čase, keď idú zisky dole, oni nezaháľajú a vymýšľajú ako tomu čo najrýchlejšie zabrániť.

(Pavlína Harušťáková)
Zdroje:
http://www.usatoday.com/money/advertising/2008-11-27-retailers-holiday-emails_N.htm
http://www.allheadlinenews.com/articles/7013214930
spravodajský server www.cnn.com (evening news zo dňa 29.11.2008)

Share/Save/Bookmark



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na úspěšný Instagram aneb jak psát Instagramový text?

Nemít firemní Instagram či Facebook je v dnešní době téměř nemyslitelné. Pokud na těchto platformách chybíte, velmi často vzbuzujete v zákaznících nedůvěřivost. Proč tato firma není na sítích? Existuje stále? Je to reálný podnik? Když už však jdete správnou cestou a sítě využíváte, vyvstává zde důležitá otázka - jak být na sítích efektivní a přilákat své zákazníky?  Pokud uživatele zaujme obsah vašeho příspěvku (obrázek či video) přechází k popisku. Velmi často teprve zde dochází ke zlomovému bodu. Až díky textu lze podrobně vyjádřit to, jaká vaše společnost je, jaká je její mise, čemu se věnuje, či jak se chce stylizovat. Fotka bez popisku je jako článek bez nadpisu. V rámci psaní textu na Instagramu je hned několik věcí, které mohou vaše příspěvky pozdvihnout na vyšší úroveň. Přinášíme 10 tipů, které vám pomohou na cestě k ideálním popiskům. 1) Využijte první větu na maximum Při prohlížení svého feedu vidí uživatel Instagramu pouhých 125 znaků pod příspěvkem. Při tvorbě textu je tedy

Google Ads představuje nové funkce pro Performance Max kampaně

Performance Max kampaně jsou nejnovějším typem kampaní v Google Ads. Ve své podstatě kombinují téměř všechny ostatní typy reklam; vyhledávací, obsahová i nákupní. A také všechny funnely; akvizici i remarketing. Jednoduše řečeno, mají mít maximální záběr pro teoreticky maximální výkon. Není proto žádným tajemstvím, že společnost Google se snaží své inzerenty pobízet směrem právě těchto Performance Max kampaní. Dokonce od 3. čtvrtletí 2022 by právě tento typ kampaní měl úplně nahradit chytré kampaně v Nákupech a také kampaně místní. Vzhledem k těmto okolnostem a faktu, že se kampaně Performance Max stávají jakýmsi novým standardem v PPC sféře, se společnost Google rozhodla přidat nové funkce, které by měly svým inzerentům ještě zefektivnit jejich snažení. 

Užívání Chat-GTP v digitálním marketingu

Co je to ChatGPT? „Napiš mi krátký odstavec o tom, co je to ChatGPT a jak funguje!“ ChatGPT je velký jazykový model založený na neuronových sítích, který dokáže generovat lidské-like odpovědi na zadané dotazy a věty. Model je trénován na obrovském množství textových dat a používá se především pro chatování a odpovídání na dotazy zákazníků. ChatGPT funguje tak, že na základě vstupního textu od uživatele (dotazu) generuje odpověď, která se co nejvíce podobá lidskému stylu komunikace.  Tak asi takhle může například probíhat konverzace s poslední verzí ChatGPT. Jestli „jeho“ vysvětlení nebylo dostačující, můžeme na ChatGPT koukat jako na „bota“, který nám odpoví na většinu našich dotazů, a to od dotazu, co koupit za dárek pro babičku, až po komplexní návrhy strategií, klíčových slov a dalších užitečných informací pro internetovou reklamu!